05.08.2023

Izjava slovenskih škofov ob neurjih, ki pustošijo po Sloveniji ter molitev in prošnje za prizadete

Izjava slovenskih škofov ob neurjih, ki pustošijo po Sloveniji

Letošnja poletna neurja naši državi in ljudem ne prizanašajo. Vsa Slovenija doživlja stisko ob poplavljenih poljih, uničenem pridelku, naraščajočih hudournikih, še bolj pa ob strahu vseh tistih, ki so se v ujmi in povodnji znašli sami in brez pomoči, ter vseh, ki so trepetali in še trepetajo za življenje najbližjih ter za lastno preživetje. Klic po molitvi in utehi odmeva na družbenih omrežjih, v telefonskih klicih, osebnih pogovorih in raznih drugih stikih.

Ob tem Cerkev trpi s trpečimi, joka s tistimi, ki jokajo (prim. Rm 12,15), in razmišlja, kako pomagati. Slovenski škofje izražamo bližino prizadetim in skupaj z duhovniki in vso Cerkvijo obljubljamo molitev in materialno podporo.

Povabljeni smo, da stopimo skupaj, se povežemo v solidarnosti, se konkretno zavzamemo za vse ranljive ter za vse, ki so v strahu zaradi fizičnih nevarnosti; predvsem pa spet obudimo vero in zaupanje v Božjo bližino in pomoč. Zavedamo se, da krščanstvo prinaša najmočnejši in edinstven razlog za sprejem in prenašanje trpljenja; vemo, da svoje trpljenje lahko darujemo in pridružujemo Kristusovemu trpljenju; sedanja preizkušnja pa je za nas klic, da se res bolj povežemo s Kristusom in brati. Vsi katoličani smo povabljeni, da okrepimo svojo vero in solidarnost z bližnjim v stiski.

Posebej spodbujamo duhovnike, naj v svojih skupnostih obudijo pobožnosti, ki pred Boga dvigajo naše prošnje za milost odvrnitve hude ure. V teh dneh pri sveti daritvi uporabljajmo obrazec »za odvrnitev neurja« (Rimski misal, str. 814), v ta namen molimo litanije ter v prihodnje obnovimo pobožnost prošnjih dni.

Vse, ki jih letošnje ujme niso prizadele, oziroma lahko kakorkoli pomagajo, spodbujamo k solidarnosti preko Slovenske karitas, ki že zbira sredstva za pomoč najbolj ogroženim; z darom in delom pomagajmo v lokalnem okolju. Za več informacij o pomoči in darovanju prizadetim ob neurjih in poplavah, kliknite na to povezavo Slovenske karitas.

Slovenski škofje se ob tem zahvaljujemo vsem, ki nam že kažete, kako je prav pomagati najbolj ranljivim: gasilcem, civilni zaščiti, karitativnim delavcem in vsem, ki se v teh dneh žrtvujete za druge. Božji blagoslov in priprošnja Marije Pomagaj naj bo nad vsemi!

Molitev in prošnje za prizadete ob poplavah

MOLIMO NA PRIPROŠNJO SV. JANEZA NEPOMUKA

O, Stvarnik neba in Zemlje, Ti, ki nosiš naša in življenja naših skupnosti v svojih rokah.
Po priprošnji svojega služabnika sv. Janeza Nepomuka prosim, bodi z nami v stiskah dneva in noči.

Prosim te, umiri vode, da bomo vsi na varnem in da se življenje vrne v običajne tire. Pošlji svoje svete angele nad nas, da nas bodo varovali. Naj razprostrejo svoja krila in nam dajo zavetja pred nevihto in poplavami. Da Te bomo lahko znova v veselju slavili.
Amen.

Presveto Srce Jezusovo, usmili se nas!
Sv. Janez Nepomuk, prosi za nas!

  • Gospod, prosimo te za vse tiste, ki so jih ljudje izvolili na vodilna mesta; naj odgovorno zastopajo voljo ljudstva in delajo v blagor naše države.

  • Gospod, prosimo te, da varuješ naše kraje, polja, vrtove, travnike, gozdove, vinograde in sadovnjake pred nevihtami, točo in pustošenjem, pred pogubnim dežjem in sušo.

  • Naj izzivi in razmere v naši domovini budijo v nas čut solidarnosti do vseh, ki potrebujejo pomoč.

  • Gospod, vse svoje življenje si delil dobroto; pomagaj nam, da bomo tudi mi z ljubeznijo in po svojih močeh radi pomagali preizkušanim bratom in sestram, ki so izgubili imetje ali dom v poplavah.

  • Varuh življenja, naj pri tebi nadjejo tolažbo, pomoč in mir vsi, ki živijo v težkih življenjskih okoliščinah zaradi nedavnih poplav.

  • Gospod, mi smo tvoji ljubljeni otroci; naj čutimo na sebi tvoj ljubeči in usmiljeni pogled tudi v trpljenju in preizkušnjah tistih ljudi, ki so utrpeli škodo v poplavah.

  • Gospod, prosimo te za vse, ki so v stiski; daj jim čutiti, da na poti k Tebi niso sami. Naj tudi naše župnijsko občestvo v skrbi zanje obrodi bogate sadove.

  • Skozi veliko stisk moramo iti, da pridemo v Božje kraljestvo. Ti si pomočnik v naših stiskah, ti si sočuten do ubogih in trpečih; vodi vse, ki trpijo zaradi poplav in naravnih nesreč in jim osmisli trpljenje in stiske.

  • Prosimo te za rajne, posebej za tiste, ki so umrli zaradi poplav in naravnih nesreč; sprejmi jih na večno gostijo.

Vse trpeče prebivalce, prizadete od silovitih poplav, in vse, ki v tem času nesebično
pomagajo ljudem v stiski, priporočimo mogočni Devici Mariji.
Z zaupanjem jo prosimo, naj vsem pri Bogu izprosi potrebno luč in moč. Naj bodo
vsa naša molitvena, pa tudi karitativna prizadevanja v službi Bogu ter dušnemu in
telesnemu blagru trpečih ljudi. Božje usmiljenje, ki vedno in povsod spremljaš vse
ljudi, zaupamo vate!

Devica mogočna, prosi za nas!

P.S.
V nedeljo, 13.08. 2023 je bila nabirka v naši župniji Ljubljana - Fužine v celoti namenjena za Slovensko Karitas za pomoč vsem žrtvam poplav v Sloveniji.

Vir:
Izjava slovenskih škofov ob neurjih, ki pustošijo po Sloveniji
Škofje vabijo k nabirki za prizadete v neurjih