Oznanila

Teden od 01.10. do 08.10.2023

26. NEDELJA MED LETOM 01. 10. 2023

Danes pričenjamo mesec rožnega venca. Lepo povabljeni k skupni molitvi, pol ure pred mašo.

V torek ob 19.30 bo na Fužinah za predstavnike obeh župnij prvo srečanje za pripravo novoletnega Taizejskega srečanja. Vabimo mlade, ki bi želeli sodelovati v tem čudovitem dogodku.

Od srede dalje bo dlje časa odsoten duhovni pomočnik Zygmunt. Glede mašnih namenov v tem času: če bosta kakšen dan dva mašna namena, bo enega maševal on v kraju, kjer bo bival, enega pa duhovnik v župnijski cerkvi. Drugače se trenutno ne da urediti.

V četrtek bo župnik obiskal bolnike po domovih.
Zvečer po maši bo cerkev odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.

Za čiščenje cerkve poskrbite verniki z Brodarjevega trga.

V soboto 21. oktobra bomo imeli enodnevno romanje na Ptujsko goro. Dopoldne pa si bomo ogledali Ptuj. Imeli bomo skupno kosilo, popoldne pa sveto mašo na Ptujski gori. Več informacij je v tiskanih oznanilih. Cena je 45 €. Čim prej se prijavite, da lahko potrdimo rezervacijo avtobusa in vodiča po Ptuju.

Pri tisku si lahko vzamete nova mesečna oznanila in nove številke mesečnih in tedenskih revij.
Kupite in berite revije - na voljo je Družina, Božje okolje, Beseda med nami, Cerkev danes, Misijonska obzorja, Communio, Praznična, Radovednež, Cerkveni glasbenik, Naša luč, SLO − slovenski zgodovinski magazin, Najst,...

Mašni nameni od 2. do 8. oktobra:

 • V ponedeljek 19h + Ana Frankovič
 • V torek 19h – v zahvalo za uspešno operacijo
 • V sredo 19h – v zahvalo za srebrno mašo g. Simona
 • V četrtek 19h + bratje in sestre Žibert
 • V petek 19h + Rok Medvedec
 • V soboto 7h namen je še prost
 • V nedeljo:
  • 8.00 + Ivan Ivko, obl.
  • 11.00 – za zdravje
  • 19.00 – za vse župljane

Oktober 2023 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

O GOSPODOVI MOLITVI (5. del)

(Avguštin, Govor 58)

Doslej smo govorili o preteklih grehih, kaj pa reči o ostalem?
Ne spravi nas v skušnjavo. Odpusti, o Bog, zagrešeno in nakloni, da bi drugega ne zakrivili. Kogar skušnjava premaga, ta stori greh. Kajti apostol Jakob pravi: Nihče, ko je preizkušan, naj ne govori, da ga Bog skuša. Boga namreč zlo ne more skušati in sam ne skuša nikogar. Vsakogar pa skuša njegovo lastno poželenje, ki ga vleče in zavaja. Nato poželenje, ko spočne, rodi greh, storjeni greh pa porodi smrt (Jak 1,13-15). Ne pusti se torej povleči poželenju, svojemu poželenju ne pritrjuj. Poželenja ne spočne drug, kot ti. Če si mu pritrdil, je kakor, da si v svojem srcu z njim legel v posteljo. Če se vzbudi poželenje, ga zavrni in mu ne sledi. Je nedovoljeno, predrzno, ostudno: oddaljuje te od Boga. Ne dajaj mu roke in pritrditve, da ne boš objokoval rojstva, saj bo v primeru, da mu pritrdiš, to je, da ga objameš, spočelo. Ko poželenje spočne, rodi greh. Se še vedno ne bojiš? Greh porodi smrt: ustraši se vsaj smrti! Če se ne bojiš greha, se boj tega, kamor greh privede. Greh je sladek, a smrt grenka. Smrt je nesreča ljudi: umirajoči pustijo tukaj stvari, zaradi katerih grešijo, medtem ko same grehe nesejo s seboj. Če grešiš zaradi denarja, ga bo treba pustiti tu. Če grešiš zaradi posestva, ga bo treba odložiti tu. Če grešiš zaradi ženske, jo bo treba pustiti tu. Zaradi česar koli že grešiš, boš, ko boš ob smrti zaprl oči, pustil tu – greh sam, ki ga zakrivljaš, pa boš nesel s seboj.

(Iz knjige Latinski očetje o molitvi, Celjska Mohorjeva družba, 2022)

ROMANJE NA PTUJSKO GORO

V soboto 21. oktobra bo potekalo jesensko enodnevno romanje, ki ga organizira Skupnost sv. Jožefa v sodelovanju obeh župnij. Izbrali smo Ptujsko goro, kjer je znamenito Marijino svetišče, obenem pa bomo obiskali tudi mesto Ptuj, ki slovi kot najstarejše slovensko mesto.
Odhod iz Most (na Partizanski ulici) je ob 7.30 in iz Fužin (pri Eurospinu) nekaj minut kasneje. Najprej bomo obiskali Ptuj, kjer bomo imeli vodeni ogled mestnega jedra, cerkve sv. Jurija, gradu in vseh muzejskih zbirk na njem ter etnografske razstave pustnih mask. Po tem ogledu imamo na Ptuju tudi kosilo. Popoldne se odpravimo na Ptujsko Goro, kjer imamo dogovorjeno sveto mašo in ogled nekaterih znamenitosti tega romarskega kraja. V Ljubljano se bomo vrnili okoli 19h.
Cena je 45 € in vključuje ves program. S seboj si vzemite samo pijačo za po poti in kakšen manjši prigrizek. Prijavite se čim prej, da lahko zagotovimo romanje.

KMALU ZMANJŠANJE ŠTEVILA NEDELJSKIH MAŠ

V preteklem mesecu smo imeli v obeh župnijah sestanek Župnijskega pastoralnega sveta. Na obeh srečanjih je prišlo do vnovične pobude, da se ob nedeljah zmanjša število maš, torej ukine v vsaki župniji po ena. Na Fužinah je bilo to že pričakovano, saj smo imeli dve nedeljski maši že pred izbruhom epidemije. Nato smo ponovno uvedli večerno mašo (in za krajše obdobje še kakšno dodatno), da bi lahko po tedanjih predpisih čim več oseb lahko prišlo k maši v cerkev. Sedaj je že kar nekaj časa stanje spet normalno, število nedeljnikov ni visoko in nemalokrat se zgodi, da je zvečer zelo malo prisotnih na maši. Zato od začetka novega cerkvenega leta, konkretno od prve adventne nedelje, ne bo več večerne maše. Ostajata maši ob 8h in 11h.
V Mostah se je v času epidemije zelo zmanjšalo število nedeljnikov. Že prej so bili predlogi, da se združi maši ob nedeljah in občasno smo to tudi naredili. Kljub vsem težavam in pomislekom, ki se ob takšnih odločitvah porajajo, smo sklenili, da bo v Mostah od novega leta naprej samo ena maša ob 9h. Za obe dosedanji skupini (8h in 930) je to res minimalna sprememba in prilagoditev. Verjamem, da se lahko vse družinske obveznosti tej spremembi prilagodi.

32. TEDEN ZA ŽIVLJENJE

 1. do 15. oktober 2023
  POVZDIGNIMO DAR ŽIVLJENJA

Molitvena priprava:
Skupaj s Pohodom za življenje vabimo k molitveni pripravi na Pohod za življenje in Teden za življenje.
Pohod za življenje bo v soboto 7. oktobra.
Nedelja, 8. oktober, Brezje: ZAČETEK TEDNA ZA ŽIVLJENJE
• 15.00: Molitvena ura za življenje
• 16.00: Evharistično bogoslužje, vodi škof Anton Jamnik
Molitveno uro in sveto mašo bomo skupaj pripravila gibanja in organizacije, ki se v svojem temelju zavzemamo “za življenje”.
Sreda, 11. oktober, Galerija Družina:
17.30: OKROGLA MIZA »POVZDIGNIMO DAR ŽIVLJENJA«
V sodelovanju z Radiem Ognjišče.
Sodelujejo:
• prof. dr. Roman Globokar, moralni teolog in član Komisije za medicinsko etiko RS;
• g. Miro Šlibar, Voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja (MOPZ) pri SŠK;
• ga. Darinka Slanovec, pesnica, dolgoletno preizkušana v neozdravljivi bolezni, članica Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov;
• g. Željko Spajić, družinski oče, oče sina s posebnimi potrebami;
• s. Edith Metelko, Marijina sestra, Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov.
Kulturni program pripravlja gospa Darinka Slanovec.
Četrtek, 12. oktober, Kurešček:
Sveta maša “za življenje”
• 17.00: Molitev pred Najsvetejšim,
• 18.00: Sveta maša za nerojene otroke in “svetost” življenja, mašuje g. Miro Šlibar
Nedelja, 15. oktober:
Po župnijah predlagamo branje poslanice ob Tednu za življenje in duhovna misel ob Božji besedi na naši spletni strani: drustvo@gibanjezazivljenje.si.

EVROPSKO SREČANJE MLADIH V LJUBLJANI

Kaj je ESM?
Naslednje 46. Evropsko srečanje mladih bo potekalo v Ljubljani. V sodelovanju z lokalnimi Cerkvami in s podporo mesta Ljubljane ga bo organizirala Taizéjska skupnost.
Mladi z vse Evrope se bodo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 zbrali v prestolnici Slovenije. Namen srečanja je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.
S srečanjem pa želimo povabiti ne le mlade, ampak tudi prebivalce Ljubljane in okolice, da odprejo vrata svojih domov in sprejmejo mlade udeležence.

Možnosti sodelovanja:
UDELEŽENCI
Mladi med 18. in 35. letom so povabljeni, da na Evropskem srečanju mladih sodelujejo kot udeleženci. Za vas je pripravljen celodnevni program s tremi molitvami, pogovornimi skupinami z mladimi z vse Evrope, delavnice z različnimi tematikami in priložnosti za spoznavanje Ljubljane in mladih romarjev.
GOSTITELJI
Iščemo družine in posameznike iz Ljubljane, ki bi bili pripravljeni gostiti mlade, ki bodo prišli na srečanje. Ne potrebujete veliko: mladi morajo le nekam pogrniti svojo spalko, pozajtrkovati in z vami pojesti novoletno kosilo. S tem dobite novo priložnost za srečanje in pogovor z mladimi iz vse Evrope.
PROSTOVOLJCI
Vsi, ki ste pripravljeni sodelovati kot prostovoljci, se lahko javite na prostovoljci@taizeljubljana.si. Iščemo osebe, ki bi pomagale pri prevajanju, fotografiranju, glasbi, logistiki ali tehničnim vidikom srečanja. Če mislite, da s svojimi talenti lahko kakorkoli pomagate pri organizaciji srečanja, pišite.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. oktober: Začetek meseca rožnega venca. Vsak dan pol ure pred mašo imamo priložnost, da skupaj molimo to molitev. Po maši ob 8h bo Karitas pripravil pogostitev za vse.
Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.

3. oktober: Ob 19.30 je na Fužinah srečanje mednarodne animatorke za pripravo Taizejskega srečanja s predstavniki obeh župnij, ki bodo pripravo vodili na lokalni ravni.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.
Ta večer je cerkev odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.

12. oktober: Ob 19.30 bo uvodno srečanje zakonskih parov za ustanovitev nove zakonske skupine. Srečanje bo kratko, namenjeno samo dogovoru glede termina in vsebine srečanj. Zato lahko pride tudi samo eden od zakoncev, če je težava za varstvo otrok.

13. oktober: Ob 19.30 (po maši) je srečanje Bratovščine odraslih skavtov.
Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

21. oktober: Župnijsko romanje na Ptuj in Ptujsko goro. (posebno obvestilo)

22. oktober:Na današnjo misijonsko nedeljo bo nabirka namenjena za misijonarje.

30. oktober: Začnejo se tedenske počitnice. Verouka ta teden ne bo.OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. oktober: Ob 19.30 je na Fužinah srečanje mednarodne animatorke za pripravo Taizejskega srečanja s predstavniki obeh župnij, ki bodo pripravo vodili na lokalni ravni.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.

8. oktober: To nedeljo bo samo ena maša ob 9h. Pri njej bodo tudi pričevanja gostiteljev iz Rostocka (Taizejsko srečanje) in pojasnila s strani prostovoljke, ki koordinira pripravo v naši župniji.

9. oktober: Po maši bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Srečanje bo pripravil župnik v smislu pogovornega večera in krajše filmske kateheze vmes. Tema bo zakrament bolniškega maziljenja.

10. oktober: Po maši je srečanje bralske skupine.

17. oktober: Po maši je srečanje biblične skupine.

19. oktober: Ob 19h bo uvodno srečanje zakonskih parov za ustanovitev nove zakonske skupine. Srečanje bo kratko, namenjeno samo dogovoru glede termina in vsebine srečanj. Zato lahko pride tudi samo eden od zakoncev, če je težava za varstvo otrok.

20. oktober: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

21. oktober: Župnijsko romanje na Ptuj in Ptujsko goro. (posebno obvestilo)
V župnišču bo potekala akcija čiščenja kleti.

22. oktober: Na današnjo misijonsko nedeljo bo nabirka namenjena za misijonarje. Pri drugi maši se bomo spomnili + Miriam Praprotnik, s katero so nekoč bolj intenzivno sodelovali člani župnijskega misijonskega krožka.

30. oktober: Začnejo se tedenske počitnice. Verouka ta teden ne bo.

Teden od 24.09. do 01.10.2023

25. NEDELJA MED LETOM 24. 09. 2023

Danes je nabirka namenjena za podporo delovanja Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu.

V ponedeljek ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

V torek ob 19.30 je sestanek gospodarskega sveta.

V sredo ob 19.30 je sestanek Karitas.

V petek je praznik sv. nadangelov Gabriela, Rafaela in Mihaela.
Za čiščenje cerkve bodo poskrbeli člani 2. zakonske skupine.

Prihodnjo nedeljo zjutraj bo po maši zopet pogostitev za vse, posebej starejše, da se srečamo v pogovoru in izmenjavi informacij.

V nedeljo pričenjamo mesec rožnega venca. Lepo povabljeni k skupni molitvi, pol ure pred mašo.

V soboto 21. oktobra bomo imeli enodnevno romanje na Ptujsko goro. Dopoldne pa si bomo ogledali Ptuj. Vodil nas bo lokalni vodič. Imeli bomo skupno kosilo, popoldne pa sveto mašo na Ptujski gori. Več informacij bo v tiskanih oznanilih prihodnjo nedeljo. Cena, ki vključuje vse (prevoz, kosilo in vodeni ogled mesta in muzeja) je 45 €. Lahko se že prijavite v zakristiji ali pisarni.

Kupite in berite revije - na voljo je Družina, Božje okolje, Beseda med nami, Cerkev danes, Misijonska obzorja, Communio, Praznična, Radovednež, Cerkveni glasbenik, Naša luč, SLO − slovenski zgodovinski magazin, Najst,...

Mašni nameni od 25. septembra do 1. oktobra:

 • V ponedeljek 19h
   • Amalija in Jože Urankar
   • starši Janko in Albina Zorka Vranič
 • V torek 19h
   • Amalija in Jože Urankar
   • Janez Levičnik, 7. dan
 • V sredo 19h + Amalija in Jože Urankar
 • V četrtek 19h
  • Amalija in Jože Urankar
   • Juraj in Jožefa Klinec
 • V petek 19h
   • Amalija in Jože Urankar
   • Marjan Plahuta
 • V soboto 7h + Amalija in Jože Urankar (zaključek gregorijanskih maš)
 • V nedeljo:
  • 8.00 + Lado Leskovar, obl.
  • 11.00 – za vse župljane
  • 16.00 v DSO: + Marija Ilovar (Vojeslav Adamič)
  • 19.00 – za Božjo pomoč prizadetim v ujmi

September 2023 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

O GOSPODOVI MOLITVI (4. del)

(Avguštin, Govor 58)

Bog je z nami sklenil zavezo in pakt, trdno obvezo, da pravimo: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Kdor želi, da imajo besede: Odpusti nam naše dolge, učinek, mora iskreno reči: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Če se drugega dela ali ne izreče ali se ga izreče hlinjeno, prvi del nima smisla. Predvsem vam, ki pristopate k svetemu krstu, pravimo: Iz srca vse odpustite! Tudi vi, verniki, ki ob tej priložnosti poslušate to molitev in našo razlago, iz srca odpustite vse, kar koli imate zoper drugega – tam odpustite, kjer Bog vidi! Včasih namreč človek odpusti z besedo, ohrani pa zamero v srcu, z besedo odpusti zaradi ljudi, a v srcu ohrani zamero, ker se ne boji Božjega pogleda. Docela odpustite vse, kar ste pridržali do teh dni, vsaj v teh dneh odpustite. Sonce ne sme zaiti nad vašo jezo, čeprav so nad njo prešla že številna sonca. Naj preide enkrat tudi vaša jeza, ko zdaj praznujemo dneve velikega Sonca, tistega Sonca, o katerem Sveto pismo pravi: Vzšlo vam bo sonce pravičnosti in ozdravljenje bo v njegovih perutih. Kaj pomeni v njegovih perutih? Pod njegovim varstvom. Zato je v Psalmu rečeno: V senci svojih peruti me zavaruj. Drugi pa – napovedani od Modrosti -, ki se bodo ob prihodnji sodbi skesali, a bo že prepozno: kaj bodo dejali, ko se bodo kesali in jokali v duhovni stiski? Kaj nam je koristil naš napuh? In kaj sta nam prinesla bogastvo in bahavost? Vse to je prešlo kakor senca. In med drugim: Mi smo torej zašli s poti resnice, luč pravičnosti nam ni svetila, za nas ni vzšlo sonce. Tisto Sonce vzide za pravične, temu vidnemu soncu pa Bog vsak dan da vziti nad dobrimi in hudobnimi. Pravični pripadajo tistemu Soncu (pravičnosti), ki sedaj prebiva v naših srcih po veri. Če se torej jeziš, naj to Sonce ne zaide v tvojem srcu nad tvojo jezo; sonce naj ne zaide nad vašo jezo, da se ti ne bi razjezil in bi ti Sonce pravičnosti zato zašlo, ti pa bi ostal v temi.
Ne mislite pa, da je jeza kar tako. Vzdraženo, pravi prerok, je zaradi jeze moje oko. Čigar oko je vzdraženo, ne more videti sonca, in če ga bo poskušal videti, bo izkusil bolečino in ne ugodja. Kaj je jeza? Poželenje po maščevanju. Človek želi povračilo – a še celo Kristus ni dosegel povračila, še sveti mučenci ga niso dosegli. Božja potrpežljivost še vedno čaka, da se Kristusovi sovražniki spreobrnejo, da se spreobrnejo nasprotniki mučencev. Kdo smo mi, da želimo doseči povračilo? Kje bi pristali, če bi ga Bog zahteval glede nas? On, ki nam ni storil nič žalega, noče povračila glede nas, mi pa, ki bržkone vsak dan žalimo Boga, bi si želeli povračila? Odpustite torej, odpustite od srca. Če se razjeziš, ne greši. Jezite se, toda ne grešite. Jezite se kot ljudje, če vas premaga jeza, toda ne grešite, da bi jezo tlačili v srcu – če jo tlačite, ona tlači vas – in tako ne vstopili v Božjo svetlobo. Odpustite torej. Kaj je jeza? Poželenje za povračilom. Kaj je sovraštvo? Postarana jeza. Če se jeza postara, se imenuje sovraštvo. … Kar je bilo v začetku le jeza, je postalo sovraštvo, ker se je spremenilo v postarano čustvo. Jeza je iver, sovraštvo bruno. Včasih grajamo jeznega, a imamo sami v srcu sovraštvo, Kristus pa nam pravi: Iver v očesu svojega brata vidiš, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Kako to, da je iver zrasla in postala bruno? Ker ni bila izpuljena takoj. Ker si dopustil, da je sonce tolikokrat vzšlo in zašlo nad tvojo jezo, da si jo postaral: privabil si slabe sume in tako zalival iver, z zalivanjem hranil in s hranjenjem napravil bruno. Zboj se vsega tega, kar je rečeno: Kdor sovraži svojega brata, je ubijalec. Nisi izvlekel meča, ne ranil mesa ali telesu zadal poškodbe: v tvojem srcu je zgolj sovražna misel, pa vendar si ubijalec in kriv v Božjih očeh. Ta tvoj brat sicer živi, a si ga ubil. Kar zadeva tebe, si tega, ki si ga sovražil, ubil. Poboljšaj se, popravi svoje ravnanje! Če bi bili po vaših hišah škorpijoni ali kače, kako bi se potrudili, da bi svoja domovanja očistili in bi lahko prebivali v miru? Če se srdite, se jeza v vaših srcih postara in spremeni v mnoga sovraštva, mnoga bruna, mnoge škorpijone in mnoge kače: mar nočete počistiti Božje hiše, svojega srca? Storite torej, kar je rečeno: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in takrat recite z gotovostjo: Odpusti nam naše dolge. Na tej zemlji namreč ni mogoče živeti brez dolgov. Eno so tisti veliki grehi, za katere je dobro, da vam bodo odpuščeni pri krstu, in od katerih morate biti venomer oddaljeni, drugo pa so vsakodnevni grehi, brez katerih človek ne more živeti in zaradi česar je potrebna vsakdanja molitev, ki vsebuje svojo zavezo in obvezo; kakor se radostno izgovarja: Odpusti nam naše dolge, tako naj se v resnici reče: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.

(Iz knjige Latinski očetje o molitvi, Celjska Mohorjeva družba, 2022)

BLAGOSLOV ŠOLSKIH TORB IN ŠOLSKEGA LETA

Nebeški Oče, prosimo te,
blago + slovi šolske torbe,
učence, ki jih bodo nosili
in se vse leto marljivo učili.
Blago + slovi vzgojitelje,
učitelje, katehete in starše,
ki se trudijo za napredek
in razvoj učencev.
Naj vsi spoštujejo drug drugega
in vedno bolj spoznavajo
Tvojo veličino, lepoto,
modrost, dobroto in ljubezen.
Naj živijo srečno in polno življenje.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE

Birmanci bodo tudi letos imeli duhovne vaje, kot del priprave na birmo. Glede na zelo lepe odzive prejšnje leto, bomo zopet pripravili zanimiv dvodnevni program za njih. Potekale bodo v župniji Ankaran, kjer smo bili letos poleti z mladimi na počitnicah. Začnejo se v petek 17. novembra zvečer in zaključijo v nedeljo okoli 13h s kosilom. Podrobnejše informacije prejmete, ko bomo imeli pred tem srečanje za starše.

NOVE ZAKONSKE SKUPINE

Že dlje časa smo se v obeh župnijah pogovarjali, predvsem z nekaterimi posamezniki in v okviru Župnijskega pastoralnega sveta, kako dobro bi bilo, da bi spodbudili nastanek kakšne nove zakonske skupine. Trenutno je tako v Mostah kot na Fužinah veliko mlajših zakonskih parov, ki se po zaslugi otrok srečujete pri maši ali v okviru oratorijskih aktivnosti in ste že navezali lepe prijateljske stike. Če se pogovorite s pari, ki že sodelujejo v zakonski skupini, boste iz prve roke zvedeli, koliko dobrega lahko zakonci iz takšnih srečanj prejmete za svoje življenje. V skupinah so tudi pari, kjer kdo od zakoncev niti ne hodi prav dosti v cerkev, pa vseeno rad pride na srečanja. Torej kakšnih omejitev za sodelovanje ni. Vse pare, ki to berete, in bi želeli neko novo izkušnjo srečevanja v okviru župnije, vabim na prvo srečanje, ki bo: na Fužinah v četrtek 12. oktobra ob 20h;
v Mostah v četrtek 19. oktobra ob 20h.
To bi bilo samo uvodno srečanje, da si postavimo nek okvirni program delovanja. Srečanja skupin so enkrat mesečno in trajajo približno dve uri. Lepo povabljeni vsi zakonci.

MOSTE – CERKEV ODPRTA VSAK DAN

Z začetkom septembra smo začeli župnijsko cerkev v Mostah odklepati vsak dan že zjutraj ob 8h, tako da je možen obisk v vsakem trenutku do večerne maše. Cerkev bo odprta z namenom, da nudi prostor za osebno zbrano molitev. Mnogi hodite čez dan mimo v bližini cerkve, ali ko greste v trgovino, šolo, v zdravstveni dom… ali pa ste na sprehodu. Tako boste imeli priložnost, da se na trenutek tudi ustavite v njej.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

14. september: Praznik Povišanje sv. Križa. Maša je ob 19h.
Po maši, ob 19.30, bo sestanek Župnijskega pastoralnega sveta.

15. september: Po maši bo sestanek Gospodarskega sveta župnije.

16. september: V Stični bo potekalo srečanje katoliške mladine iz vse Slovenije.

24. september: Pri današnjih mašah bo nabirka za Zavod Sv. Stanislava v Šentvidu.

25. september: Ob 20h bo srečanje 2. zakonske skupine.

1. oktober: Začetek meseca rožnega venca. Vsak dan pol ure pred mašo imamo priložnost, da skupaj molimo to molitev.
Po maši ob 8h bo Karitas pripravil pogostitev za vse.
Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.
Po maši bo sestanek Karitas.
Ta večer je cerkev odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.OBVESTILA – Ljubljana Moste

11. september: Po maši bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Mladi iz naše župnije nam bodo prikazali svojo izkušnjo s Svetovnega dneva mladih v Lizboni, ki je bilo letos avgusta.

12. september: Po maši je srečanje bralske skupine.

14. september: Praznik Povišanje sv. Križa. Maša je zjutraj ob 8h.

16. september: V Stični bo potekalo srečanje katoliške mladine, na katerem bo sodelovalo tudi veliko mladih iz naše župnije.

19. september: Po maši je srečanje biblične skupine.

21. september: Ob 20h bo sestanek Župnijskega pastoralnega sveta v Marijini dvorani.

22. september: Ob 20h bo v župnijski pisarni sestanek Gospodarskega sveta župnije.

24. september: Pri današnjih mašah bo nabirka za Zavod Sv. Stanislava v Šentvidu.

1. oktober: Začetek meseca rožnega venca. Vsak dan pol ure pred mašo imamo priložnost, da skupaj molimo to molitev.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.

Prikrito slavje v Domu starejših občanov Fužine

V nedeljo 9.7.2023 smo imeli nedeljsko sveto mašo v Domu starejših občanov Fužine (DSO Fužine). (tokrat izjemoma drugo nedeljo v mesecu, saj je 2.7. župnik praznoval srebrno mašo v župniji Moste).
Kljub temu, da ni bilo vse po »standardu«, je Bog obrnil tako, da je bila Božja beseda izjemno sporočilna za navzoče ravno za 9.7.
V berilu smo slišali besede :»Vi ne živite po mêsu, ampak po duhu, če le prebiva v vas Božji Duh.« Pri maši in v DSO so navzoči starejši ljudje, katerih meso (telo) že počasi peša medtem ko je duh še voljan in se potrudijo priti k sveti maši in pri njej sodelujejo.
Tudi v evangeliju so bile besede zelo sporočilne: »To si prikril modrim in razumnim, razodel pa malim.« V starosti um že peša (v domu je tudi oddelek za dementne osebe) in ko si na postelji in nič ne moreš (nepokreten), se počutiš majhnega, malega. Ko si odvisen od drugih in šele v taki situaciji spoznaš, kaj je bistvo življenja oz. ko si bolan. Starejši ljudje so tudi utrujeni in obteženi (tudi z leti), ker so veliko že izkusili, dali čez v življenju in to smo tudi slišali v enavgeliju: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.« Ko jih je župnik vprašal, če vedo, kaj je jarem, so vedeli, saj je bila večina navzočih v mladosti na kmetijah na podeželju medtem ko današnja mladina tega ne pozna. Lažje so povezali Božjo besedo s svojim življenjem. Ob koncu svete maše pa je sledilo presenečenje. Domovcem je na uho prišla novica, da je župnik praznoval srebrni jubilej mašništva, zato so mu za darilo pripravili voščilo ter torto. Župnik je bil seveda presenečen, a hkrati vesel. Vsi mi, navzoči in bralci te novice, pa se pridružujemo voščilu:
Bog te živi župnik Simon!

P.S.
Še nekaj fotografij (klikni)
Tukaj je videoposnetek voščila (klikni)

Srebrnomašnik Simon bod pozdravljen!

25.06.2023 smo v naši župniji praznovali 25 let duhovništva (srebrna maša) našega župnika Simona Kvaternika. Tako je bila v nedeljo le ena sveta maša v naši župnijski cerkvi, kar pomeni, da je bila polna, kot že dolgo ne. Ni bil to razlog - da bi izgledala napolnjena, ampak da vsi skupaj sodelujemo pri sveti maši in se po njej podružimo pri hrani, pijači in pesmi. To je bila želja župnika, da smo skupaj, se povežemo med seboj in se tudi spoznamo med seboj. Skupine so se povezale in sodelovale že pred samim dogodkom - čiščenje, krašenje, vaja za pevce, ministrante, rokodelnica, priprava prigrizkov, peka peciva, skavti, molilci, župnijska karitas, bralci, župnijski pastoralni svet. Vsak, tudi če ni v nobeni skupini, je lahko pripomogel svoj delček (kolikor je kdo želel, povabljeni smo bili namreč vsi).

Maša je bila ob 10.00, kot kompromis med "osmo in enajsto mašo", pa tudi vroče še ni tako uro. Sveto mašo smo obogatili s slovesnim vhodom (bile so tudi narodne noše, kar je za našo župnijo izredna redkost) ter s kajenjem (dim kadila se je vzdignil pred Boga skupaj z našimi molitvami). Pesmi ni prepeval le župnijski zbor, ki se je tokrat izjemoma zbral v razširjeni izvedbi, ampak tudi skavti, neokatehumenska skupnost ter tudi ljudsko petje. Ja, prav ste prebrali, ljudsko petje na takšni slovesnosti. Če poje le zbor, ljudje zmotno mislijo, da njim takrat ni potrebno peti ali da nimajo dovolj znanja, dobrega glasu in bi "vse pokvarili". V celotnem bogoslužju sodelujemo vsi in ne le nekateri posamezniki ali skupine. Evharistijo smo obogatili z uvodnim pozdravom vsem prisotnim, prošnjami za srebrnomašnika, uvodoma v očenaš in pozdrav miru.

Božje besede nismo zamenjali za tak dogodek. Kot taka je bila na vrsti za 12. nedeljo med letom. Kako zelo bogata in svarilna je bila Beseda. Slišali smo, da je Jezus trikrat spodbudil svoje apostole z besedami: »Ne bojte se«. Potrebno je namreč zaupanje Vanj in vera v pogum. Čeprav je včasih res težko in bi ga najraje kar zatajili, je prav, da imamo zaupanje v nebeškega Očeta, ker je On z nami. S tem zaupanjem smo prosili nebeškega Očeta za pogum oznanjevanja, tako župnikovega kot našega.

Bog blagoslovi srebrnomašnika!

PEL

Romanje po krajih Alojzija Grozdeta

Na god blaženega Alojzija Grozdeta, v soboto 27. maja 2023, smo imeli iz župnij Ljubljana - Fužine in Ljubljana - Moste organizirano romanje v kraje, kjer je naš blaženi živel in izpričal svojo vero. Romanje je sovpadalo ob točno 100. obletnici njegovega rojstva in 80. letnici njegove smrti.

Naš prvi postanek z avtobusom je bila romarska cerkev na Zaplazu, kjer je potekala slovesnost ob obletnici. Ob 9:00 smo imeli v cerkvi molitveno uro, kjer smo ob Grozdetovih relikvijah premišljevali in molili rožni venec.
Ob 10:00 je bila zunaj pred cerkvijo slovesna sveta maša, saj je bilo število obiskovalcev večje kot jih sprejme prostor v cerkvi. Ob koncu maše pa smo pred relikvijami po litanijah blaženega zmolili še za njegovo kanonizacijo. (več o slovesnosti si preberite tukaj, tukaj in tukaj).
Po končani slovesnosti smo se odpeljali do Tržišča in obiskali cerkev, kjer je bil blaženi Alojzij krščen. Krščen je bil istega dne kot je bil rojen. V cerkvi je ohranjen krstni kamen, ob katerem je bil krščen. Kakor je navada ob romanju, smo v cerkvi sv. Trojice v Tržišču obnovili krstne obljube. Kot zanimivost lahko zapišem, da imajo podobe križevega pota avtorja Leona Koporca tako v Tržišču kot tudi v naši fužinski cerkvi. Po ogledu cerkve smo imeli kosilo v gostilni Majcen. Tako okrepljeni smo obiskali svetišče na Žalostni gori pri Mokronogu.
Pod vznožjem cerkve stoji kot vabilo na romarsko pot Marijinih sedem žalosti kapelica s podobo Pieta. Ostalih pet kapelic je razvrščenih v obliki spirale po vzhodnem pobočju hriba, peta in sedma postaja pa zaključujeta pot na južni steni Svetih stopnic. Ob samih kapelicah smo imeli molitev v čast sedmih Marijinih žalosti. Ogledali smo si tudi svete stopnice, ki so od vseh svetih stopnic v Sloveniji najbolj dokončno in enovito izoblikovane.
Od tam smo se odpravili še v Šentrupert, kjer smo si ogledali staro gotsko cerkev, ki je ena najlepših pri nas.
Cerkev sv. Ruperta je bila dolgo vodilna v dolenjskem prostoru. A se je med gradnjo središče, kapitelj preneslo v Novo mesto. Kljub vsemu pa je danes glavni oltar v cerkvi najvišji umetnostni dosežek neogotike pri nas.
Na koncu smo poromali na kraj najdbe trupla blaženega Alojzija. Njegovo truplo so namreč našli otroci 22. februarja 1943, ko so nabirali zvončke v gozdu. Truplo je bilo “popolnoma ohranjeno, brez znakov trohnobe, čeprav je ležalo sedem tednov in so bile temperature že dalj časa krepko nad ničlo.” Na kraju zločina smo se priporočili blaženemu Alojziju – predvsem smo imeli v mislih fužinske in moščanske dijake in študente, saj je Grozde zavetnik le teh.

35 let župnije Ljubljana - Fužine

3.4.2023 smo praznovali že 35 letnico župnije Ljubljana – Fužine. Na ta dan pred 35 leti je bila (takrat na veliko noč) ustanovljena naša župnija. Praznovanje smo začeli tako kot se spodobi – s sveto mašo. In to ob 9:00 dopoldne. Po maši pa je bilo vse do 19:00 izpostavljeno Najsvetejše. Ob čaščenju Najsvetejšega smo se zahvaljevali za življenje in dogajanje v župniji (nekateri že od samega začetka (35 let), drugi pa za toliko let, kolikor časa smo tu), pa tudi prosili Boga za blagoslov za življenje župnije vnaprej. Čaščenje je potekalo v tišini, tihoti, tako da je vsak lahko izrazil svoje zahvale, prošnje na svojstven način (s svojimi besedami, z molitvami, ki jih poznamo, branjem iz knjižic). Tako kot v dobi človeka, ki preživi 35 let, se je tudi v 35 letih župnije zgodilo marsikaj lepega, pa tudi kaj kislega, trpkega, žalostnega. Vse to je bilo zajeto v naših molitvah (zbrana molitev je imela tokrat dvojni pomen - bila je zbrana (osredotočena) in zbrana (nešteto dogodkov, ki smo jih doživeli v župniji)). Ves čas je bila tudi priložnost za sveto spoved, saj je bil nenehno prisoten duhovnik v ta namen.
Ob 18:50 smo čaščenje zaključili z litanijami Jezusove predragocene krvi, ki so nas še bolj napeljale v dogajanje v velikem tednu, ki je pred nami ta teden. Mašo je ob somaševanju duhovnika vodil dekan naše dekanije Alojzij Grebenc. V homiliji je opisal zgodovino poteka župnij, se spomnil na naša prejšnja župnika (Janeza, Milana) in nam čestital ob lepem jubileju.
Fotografije iz tega dogodka vam tokrat ne bomo prikazali na spletu. To naj vam bo v spodbudo, da se boste srečanja ob rojstnem dnevu naslednjič udeležili in se ga veselili. Ste pa vsi povabljeni – tako župljani naše župnije kot preostali, da obiščete našo župnijo, si vzamete spominsko podobico, ki je bila izdana ob tej priložnosti. Obenem so v Rokodelnici (to je ena izmed naših skupin, ki deluje v župniji) izdelali spominske prtičke (dveh velikosti). Prtiček ima več namenov – je pogrinjek, robec ali pa robec, ki ga vsakodnevno zavežemo v vozel. Ko naredimo dobro delo, ga razvežemo in tako na simboličen način pokažemo, da smo se rešili vozla, spon, verig. Zraven pritička je navedena priporočena cena. Ves zaslužek gre za sklad za obnovo naše cerkve. Kakor je župnija (župnijska stavba) potrebna obnove, smo tudi mi potrebni obnove, zato se radi vračajmo v župnijske prostore – k evharistiji ali drugim dejavnostim, ki nas bogatijo in ob njih rastemo.

Maša v Domu starejših in blagoslov butare

Vsako prvo nedeljo v mesecu ter ob dveh največjih krščanskih praznikih je maša tudi v domu starejših občanov (DSO) Fužine. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Prva nedelja v mesecu aprilu je sovpadala s cvetno nedeljo. Tako je bilo še bolj slovesno in doživeto. Kljub temu, da smo se zbrali v manjšem prostoru, ki je kar »pokal po šivih« glede številčnosti oseb, prisotnih pri maši, je bilo vzdušje veselo, saj smo pozdravili Jezusa z vzklikom: »Hozana!«. Čeprav smo poslušali evangelij Trpljenje Jezusa Kristusa, nam to vzdušja ni pokvarilo.
Po koncu maše smo šli še pred glavni vhod doma, kjer nas pričaka večmeterska butara, ki je največja na Fužinah. Ob kratki molitvi je bila blagoslovljena. Žegnani les tako DSO-ju prinaša blagoslov ter nas obrani “vsega hudega stvari in reči, ki pridejo z njim v stik”. Sicer vsega hudega ne bo obranilo, saj se bodo dogajale takšne in drugačne slabosti, trpljenje, žalost. (največkrat onemoglost in smrt). Da bi v žegnanem lesu našli moč za vsakdanje stvari, početje ter da bi ob smrti osebe čutili večno življenje in ne prekletstvo.