Oznanila

Teden od 25.09. do 02.10.

26. nedelja med letom 25. 09. 2022

V četrtek je praznik svetih nadangelov.

Vabim vas, da se v soboto 1. oktobra udeležite Pohoda za življenje, ki bo v Ljubljani. Zbor je na Prešernovem trgu ob 9.30. Vabljeni vsi, posebej družine z otroki, ki lahko s svojo izkušnjo in življenjem pričujete o vrednosti vsakega življenja. Vsak dan pred tem dogodkom tudi molimo posebno molitev za nerojene otroke.

Samo še nekaj mest je za romanje v Beltince, ki bo v soboto 8. oktobra. Lahko pa se prijavite na čakalno vrsto, če se bo slučajno kdo odjavil.

Mlade in otroke nad 10 let vabimo na izlet na Dunaj, ki bo 31. oktobra. Obiskali bomo živalski vrt, ki je najstarejši v Evropi, in druge največje znamenitosti avstrijskega glavnega mesta. Čim prej se prijavite.

Mašni nameni od 26. septembra do 2. oktobra:

 • V ponedeljek 19h + brata Franc in Viktor
 • V torek 19h – za rojstni dan za Alekseja
 • V sredo 19h – za zdravje
 • V četrtek 19h + Anton Kodba in njegovi starši
 • V petek 19h – za uspešen študij
 • V soboto 7h + starši Hajduk
 • V nedeljo:
  • 8.00 – za mamo in otroke, za zdravje in proti strahu
  • 11.00 – za srečno romanje
  • 16.00 v DSO + Blaž Čelig in ++ Grgec
  • 19.00 + Jože Horjak, obl.

September 2022 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

ROMANJE – BELTINCI

Škofija Murska Sobota bo v soboto, 8. oktobra 2022, v Beltincih gostila že tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatov. V preteklih letih so ta srečanja pritegnila več tisoč katoličanov in čez sto duhovnikov iz obeh držav. Zadnji tovrstni dogodek je bil leta 2019 v Krašiću na Hrvaškem pod geslom: »Pošlji delavcev na svojo žetev.«
Na ozemlju te škofije poleg Slovencev in Hrvatov živijo tudi Madžari. Zato bodo na letošnjem srečanju sodelovali tudi škofje, duhovniki in verniki iz sosednje Madžarske. Povabljeni so tudi gradiščanski Hrvatje iz škofije Eisenstadt-Železno (Avstrija). Na tak način se uresničujejo besede škofa msgr. dr. Petera Štumpfa, ki jih je izrekel 17. avgusta 2019 med sv. mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa nismo dobri sosedje in prijatelji.« V duhu sinode, ki jo sedaj na pobudo papeža Frančiška obhajamo v Katoliški cerkvi, je geslo srečanja SKUPAJ NA POTI VERE IN MIRU. Geslo nas tako vabi, da pripadniki vseh treh narodnosti utrjujemo svojo vero in si prizadevamo za mir med nami. V današnjem času lahko zelo občutimo, kako odločilno je biti dober sosed in prijatelj– kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Gre namreč za obstoj vseh nas.

V Skupnosti sv. Jožefa smo se odločili, da naše jesensko romanje povežemo s tem dogodkom. Prvi del programa bo udeležba na omenjenem srečanju v Beltincih, popoldne pa bomo obiskali še druga mesta. Predvideni program bo potekal takole:
7.00 odhod iz Most (avtobus bo čakal na Partizanski ulici, pobral pa bo tudi romarje iz Fužin);
9.00 molitveno srečanje v Beltincih z mašo ob 10h;
13.00 kosilo v Kančevcih, v domu za duhovne vaje, ki ga vodijo kapucini;
15.00 ogled cerkvice Rotunda v Selu (upravljajo kapucini);
16.00 obisk Plečnikove cerkve v Bogojini;
17.00 postanek ob Soboškem jezeru (hiša expo Milano), možnost za kavo…;
20.30 prihod v Ljubljano.
Cena romanja je 30 EUR, v kar je vključen prevoz in skupno kosilo. Prijave za romanje začnemo zbirati na začetku septembra v obeh župnijah. Lahko povabite tudi svoje prijatelje.

SEMINAR KATOLIŠKE KARIZMATIČNE PRENOVE

Katoliška karizmatična prenova pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani vabi na seminar za izlitje Svetega Duha. Vabljeni sta vsi, ki si želite močneje izkusiti bližino in moč Boga v vsakdanjem življenju.
Srečanja bodo potekala osem zaporednih torkov ob 19.45 pri sv. Jožefu na Poljanah, z začetkom 6. septembra. Vstop je prost.
Več informacij najdete na plakatu (ki je izobešen na oglasni deski cerkve) in v zloženkah (pri tisku).
Prisrčno dobrodošli.

VEROUK 2022 – 2023 - dopolnilo

Poleg že objavljenega urnika za verouk v novem veroučnem letu, ki je bil objavljen v prejšnjih mesečnih oznanilih, dolgujemo še termine za skupine, ki jih bo v Mostah vodila katehetinja Ema Kregar:
3. in 4. razred (Ema Kregar): četrtek ob 17h;
5. in 6. razred (Ema Kregar): četrtek ob 18h.
Za obe navedeni skupini bomo poskušali letos organizirati tudi srečanja za starše. To pomeni, da skupaj z otroki pridete ob navedenih terminih tudi starši, ki boste imeli v ločenem prostoru istočasno svoje posebno srečanje za medsebojni pogovor. Skupine staršev bo vodil župnik s pomočjo kakšnega zakonskega para.

Glede začetka veroučnega leta in posebnih srečanj glejte za vsako župnijo pod rubriko OBVESTILA. Z rednim veroukom začnemo v tednu od 12. septembra naprej.

Za skupini birmancev iz obeh župnij (učenci 7. in 8. razreda) bomo pripravili duhovne vaje od 21. do 23. oktobra. Datum si zagotovo rezervirajte. Mesto bomo sporočili naknadno (najverjetneje bomo na Prežganju). Voditelji duhovnih vaj bodo naši animatorji.

Za 31. oktober pa načrtujemo kakšen zanimiv izlet za vse otroke in mlade. Gardaland so nam v tem terminu odsvetovali (pride na vrsto prihodnje poletje). Morda obiščemo ZOO na Dunaju ali kakšno drugo atraktivno mesto. Omenim zgolj toliko, da si rezervirate datum.

SREČANJE MOLIVCEV ŽIVEGA ROŽNEGA VENCA

Pater Krizostom, ki je voditelj skupine molivcev Živega Rožnega venca, obvešča vse člane, da je z njegovo premestitvijo sedež molivcev ponovno na Brezjah. Letno romanje ŽRV bo na angelsko nedeljo, 4. septembra na Brezjah. Ob 15h uri bo molitev za nove duhovne poklice in ob 16h sveta maša, ki jo bo daroval provincial p. Marjan Čuden OFM. Lepo povabljeni člani skupine in ostali.

NOVE KNJIGE

Lani smo predstavili knjigo Branka Cestnika, Sonce Petovione, letos pa lahko priporočimo že drugo njegovo delo, nadaljevanje prvega, Šesti pečat. Tudi ta roman obravnava zgodovinsko tematiko. Govori o preganjanju kristjanov na antičnem Ptuju v času, ko je oblast še zadnjič poskusila izbrisati krščanstvo na tleh rimskega imperija. Subtilno se naveže na tematsko nit iz Cestnikovega prvega prej omenjenega romana. Dogajanje med leti 284 in 304 spremljamo skozi oči osmih izpostavljenih likov, tudi preganjalcev, kot je bil sam cesar Dioklecijan. Njihove usode povezuje Viktorin Ptujski, ki velja za prvega latinskega razlagalca Svetega pisma in celo prvega pisatelja z današnjega slovenskega ozemlja. V romanu stopimo na pot s Krito, Lucido in Sereno, tremi sestrami, ki so osrednje nosilke razuma, svetlobe, svetosti in upanja. Ob njih čustvujemo in trepetamo vse do konca te napete zgodbe, ki bi se na našem Ptuju pred mnogimi stoletji prav lahko zgodila tudi v resnici… (iz predstavitve v sami knjigi).

Izšla je tudi druga knjiga Filokalije, ki »je zbirka zbirka besedil, ki imajo sicer pretežno praktičen značaj in nas z različnimi koristnimi nasveti in preizkušenimi metodami vodijo k celovitemu preobražanju srca na naši poti k Bogu« (iz predgovora Gorazda Kocijančiča). Po moji osebni oceni pa je ta druga knjiga bolj zahtevno branje od prve in zahteva precej umskega napora za prebijanje skozi globoka duhovna besedila. Citiram nekaj kratkih besedil, ki so vsa iz korpusa sv. Maksima Izpovedovalca.

Nesebična ljubezen je dobra naravnanost duše, v kateri duša nobene izmed bivajočih stvari ne ceni više od spoznanja Boga.

Kdor veruje Gospodu, se boji kazni: kdor pa se boji kazni, se vzdrži strasti. In kdor se vzdrži strasti, potrpežljivo prenaša stiske. Kdor trpi stiske, upa v Boga. Upanje v Boga pa ločuje od vsake zemeljske strastne navezanosti – in um, ki je osvobojen te navezanosti, bo imel nesebično ljubezen do Boga.

Kdor je navezan na užitke, ima rad denar, da bi z njegovo pomočjo razkošno živel; kdor je domišljav, ga ima rad zato, da se z njim proslavi; kdor pa je neveren, ga ima rad zato, da ga skrije in shrani, ker se boji lakote, ali starosti, ali bolezni, ali prebivanja v tujini, in bolj upa v denar kot v Boga, ki je Stvarnik vsega in previdnostno skrbi za vse svoje stvarstvo, vse do zadnjih in najmanjših živih bitij.

Kakor se blato po svoji naravi na soncu posuši in vosek po svoji naravi postane mehak, tako postane zakrknjena tudi vsaka duša, ki ljubi snov in svet. Bog jo sicer opominja, a se mu ona – kot blato – s svojim svobodnim preudarkom upira in zakrkne ter kot faraon sama sebe potiska v pogubo. Vsaka duša, ki ljubi Boga, pa se omehča kot vosek in sprejema vzorce in značilne poteze Božjih resničnosti ter v Duhu postaja Božje prebivališče.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. september: Po maši je sestanek župnijske Karitas.
Cerkev bo po maši odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.

2. september: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike in starejše po domovih.

4. september: Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.
2. zakonska skupina za začetek ponovnih srečanj organizira piknik za svoje člane, ki pa se ga lahko udeleži tudi kakšen par, ki bi se letos tej skupini pridružil na novo.

6. september: Uvodno srečanje za starše in otroke na začetku veroučnega leta. Ob 19h sveta maša in po njej krajše srečanje v cerkvi.

8. september: Praznik Rojstva Device Marije – Mali Šmaren. Maši bosta ob 8h in 19h.

10. september: Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice na Brezjah.

11. september: Pri maši ob 11.00 bo blagoslov otrok in njihovih šolskih in veroučnih torb in pripomočkov na začetku novega pastoralnega leta.

16. – 18. september: Duhovne vaje za zakonske pare v Ilirski Bistrici.

17. september: Srečanje za mlade katoličane iz vse Slovenije v Stični.

2. oktober: Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.

--------------------------------------------------------------------------------------

OBVESTILA – Ljubljana Moste

2. september: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike in starejše po domovih.

5. september: Uvodno srečanje za starše in otroke na začetku veroučnega leta. Ob 18h sveta maša in po njej krajše srečanje v cerkvi.

8. september: Praznik Rojstva Device Marije – Mali Šmaren. Maša bo ob 18h.

10. september: Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice na Brezjah.

11. september: Pri maši ob 9.30 bo blagoslov otrok in njihovih šolskih in veroučnih torb in pripomočkov na začetku novega pastoralnega leta.

12. september: Pri maši in po njej bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Večer bodo oblikovali mladi iz naše župnije in bo bolj vesele narave, saj si bomo vzeli čas tudi za družabne igre. Lepo povabljeni.

13. september: Po maši bo srečanje bralske skupine.

16. – 18. september: Duhovne vaje za zakonske pare v Ilirski Bistrici.

17. september: Srečanje za mlade katoličane iz vse Slovenije v Stični.

20. september: Po maši je srečanje biblične skupine.