15.11.2015

Župnijska karitas

Štiri leta po ustanovitvi naše župnije, aprila 1992, je nastala župnijska Karitas Nove Fužine. Ob podpori tedanjega župnika in kaplana smo pričeli z delom v zelo skromnih razmerah, brez lastnih prostorov ali finančnih sredstev.

Prosilcev na začetku ni bilo veliko, potem pa so začeli prihajati begunci s Hrvaške in iz Bosne, ki so se nastanili pri svojih sorodnikih na Fužinah, sodelavci in sodelavke Karitas pa smo jim pomagali po svojih močeh. Takrat smo imeli prostore za cerkvijo, kjer smo zbirali obleke in obutev ter delili hrano, ki smo jo dobili od Škofijske Karitas.

Danes oblek ne zbiramo in ne delimo več, saj nimamo skladiščnih prostorov, poleg razdeljevanja hrane vsakih osem tednov pa pripravljamo mesečna srečanja za starejše, pomagamo pri srečanjih bolnikov in invalidov ter vsako leto v tednu Karitas pripravimo dobrodelno prireditev, kjer zbiramo sredstva za svoje delovanje, in predavanje, povezano z našim poslanstvom. Župljani in drugi dobrotniki nas velikodušno podpirajo z darovi, se vedno odzovejo na naše 'zbiralne akcije' in pridno polnijo naši košari v dveh Mercatorjevih poslovalnicah.

Od leta 2006 delimo tudi hrano iz evropskih intervencijskih zalog, ki je sicer povečala prehranske pakete, žal pa tudi količino administrativnega dela. Sodelavke poskrbimo tudi za večino pogostitev v župniji, pri čemer nam prijazno priskočijo na pomoč župljanke ter skavti vseh starosti. S skavti si delimo tudi skromne prostore v naši 'garaži', ki je od delitvah do stropa polna hrane, pa tudi pridnih rok, smeha in iskrivih zamisli.

Sodelavke župnijske Karitas, trenutno nas je petnajst, se srečujemo vsak mesec, prisluhnemo duhovni misli in načrtujemo naše delo. Poskušamo ga opravljati zavzeto in v duhu krščanske ljubezni do bližnjega, zato nas duhovno bogati in izpolnjuje, čeprav so vmes tudi težki trenutki, še zlasti, kadar komu ne moremo ali ne znamo pomagati.

Zato te, dragi brat ali sestra po veri, ki bi rad/-a svojo vero praktično udejanjil/-a in naredil/-a nekaj konkretnega za sočloveka, prisrčno vabimo, da se nam pridružiš. Dela v Gospodovem vinogradu nikoli ne zmanjka.

Petra nažlovar