14.11.2021

Dan zakoncev in zakonskih jubilantov

14.11. smo se pri nedeljski sveti maši ob 8:00 spomnili, da moramo biti hvaležni Bogu za dar, zakrament svetega zakona. Obenem smo prosili Gospoda, da nam da moči, da bi ostali zvesti svojemu poklicu, še posebno, da blagoslavlja zakonce in utrjuje vezi med možem in ženo.

Ker je lani odpadalo, smo letos združili lanskoletne in letošnje jubilante (ki praznujejo okroglo obletnico poroke 5,10,15,20,...). Pet parov se je odzvalo povabilu. Med nami pa so zagotovo še taki, ki so praznovali okroglo obletnico, a jih zaradi različnih razlogov ni bilo (težke razmere - korona, psihične težave, v družbi je stanje, ki ni naklonjeno zakonskemu življenju,..). Spomnili smo se tudi nanje. Prihodnjič lepo povabljeni še preostali. Obenem smo se spomnili tudi vdov in vdovcev, ki bi letos praznovali skupno okroglo obletnico poroke.

Nagovor župnika zakonskim jubilantom:
Gospod vam je dal spoznati, da je ta pot/zakon, pot vašega krščanskega življenja. Ta pot je prežeta tudi s trpljenjem. V zakonu je veliko težkih trenutkov, kar pa ne pomeni, da sredi tega trpljenja, stisk ni ljubezni. Bog takrat daje moč, vas blagoslavlja, da greste naprej. Tudi v drugih stanovih imamo preizkušnje, težke stvari, stiske. Ravno tukaj se Bog želi razodeti. Sredi našega uboštva želimo pokazati, da je Bog navzoč v našem življenju. Bog je tisti, ki nam daje vztrajnost, moč. Prosimo Gospoda, da ne pozabimo besed, ki smo jih slišali v besednem bogoslužju. V Psalmu smo slišali besede: "Gospod je na moji desnici, ne bom omahnil." Živite z Gospodom. Čujte in molíte, da bi zmogli biti z Njim. Ker nam je blizu, zraven nas. To je pot svetosti. Pot, kjer se vi konkretno, pripravljate, hodite do tega trenutka, ko bo prišel Sin človekov. Bog namreč največ ljudi kliče na pot zakonskega življenja, ki je najbolj običajna pot k svetosti. To je najbolj primerna, običajna pot za človeka, da pride v Božje kraljestvo.
Naj vas Gospod podpira pri tej poti.