29.10.2022

November 2022 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

BIRMANCI O DUHOVNIH VAJAH

  • Slavilni večer mi je bil zelo fajn.
  • Razporeditev sob in energija večine animatorjev je bila SUPER.
  • Bilo je zanimivo, da smo se veliko posvetili Bogu.
  • Duhovne vaje so mi spremenile pogled na molitve.
  • Upam da gremo še enkrat.
  • Na Prežganju mi je bila všeč hrana, družba in zabavni večeri. Najboljše pa mi je bilo plesanje.
  • Najbolj mi je bilo všeč v »puščavi«, ko sem šel v gozd na samo in prebral Psalm, ter odgovoril na vprašanja.
  • Priporočam vsem, ker začnejo bolj spoznavati sami sebe, spoznati se z novimi prijatelji, bolje spoznati Boga. Izkušnja je izjemna, ambient je krasen.
  • Bilo mi je všeč, ker smo imeli vesele večere in se igrali. Imeli smo dovolj časa za razmišljanje o sebi. Bila je dobra hrana in družba.

TEDEN KARITAS

V zadnjem tednu novembra bomo obhajali teden Karitas. Veliko bo dogodkov v širši cerkveni skupnosti (npr. dobrodelni koncert Klic dobrote…). V naših župnijah bomo v tem tednu zbirali zimska oblačila za društvo Vincencijeva zveza dobrote, ki skrbi za brezdomce. Oblačila lahko prinesete v župnijsko cerkev.
Župnijska Karitas Fužine bo organizirala tudi predavanje/pogovor, kjer bo gost duhovnik Robert Friškovec, znan po delu z mladimi in odgovorni za pastoralo zapornikov. Spregovoril bo o odnosih med starši in mladostniki v družini, o težavah in rešitvah v teh odnosih. Na srečanje vabimo predvsem starše in najstnike. Srečanje bo v župnijski cerkvi na Fužinah ob 19.30, v petek 25. novembra.
Nabirka v nedeljo 27. novembra bo v celoti namenjena potrebam škofijske in župnijske Karitas. Ob tej priložnosti zopet vabimo prostovoljce, da se vključite v delo Karitas v svoji župniji.

DOHODNINA ZA ŽUPNIJO

Približuje se čas, ko bomo lahko vsi davkoplačevalci zopet namenili del dohodnine za različne organizacije in jih s tem podprli. Tudi letos boste lahko namenili 1% dohodnine za svojo župnijo. Lani smo na ta račun dobili v Mostah okoli 220 EUR, na Fužinah pa okoli 450 EUR. Hvala vsem, ki ste se za to odločili. Seveda so tudi druge ustanove, ki spodbujajo to vrsto donacije: Skavti, Misijonsko središče, Karitas… Vsak naj se odloči po svojih presoji. Pomembno je le, da izpolnimo ustrezni obrazec in ga pošljemo na finančni urad. Sicer gre ta del vaše dohodnine v državni proračun. Poskrbeli bomo, da bodo obrazci za izpolnitev na voljo v cerkvi in da jih bomo potem skupaj poslali na FURS.

DOGODKI V LETU 2023

Prvo obhajilo na Fužinah: 23. april 2023
Srebrna maša župnika Simona na Fužinah: 25. junij 2023
Zlata maša g. Janeza Oberstarja in srebrna maša župnika Simona v Mostah: 2. julij 2023
Počitniški teden v Ankaranu: 16. – 22. julij 2023

SVETI MIKLAVŽ

Na začetku decembra bo naši župniji obiskal sveti Miklavž. Najprej se bo ustavil v Mostah v soboto 3. decembra ob 17h. Na dolgo in široko nam bo povedal zgodbo svojega življenja. Zato bo s seboj pripeljal tudi veliko ljudi, s katerimi je na zemlji sodeloval. To bo prava predstava.
V nedeljo 4. decembra bo obiskal še cerkev na Fužinah po maši ob 11h. Tu bo nagovoril otroke in njihove odrasle spremljevalce.
Za obe srečanji s sv. Miklavžem naprošamo starše, da predhodno pravočasno prijavijo svoje otroke. Tako bo Miklavž lažje pripravil darilca za njih.

ROKODELNICA - FUŽINE

Vstopamo že v 8. sezono rokodelnice!
Prvič se dobimo v soboto, 12. 11., ob 16h v spodnji dvorani. Dokončati moramo Miklavževo opravo. Spodnja halja je pripravljena, treba pa je dokončati vezenje na plašču, sestaviti vse dele, našiti gumbe, trakove, čipko in podlogo. Dokončati je treba tudi obe kapi.
Drugo srečanje bo prav tako v soboto, 26. 11., ob 16h. Na tem srečanju bomo pomagale pripraviti darila za Miklavževo obdarovanje v župniji.
Na srečanja povabljeni vsi, ki se radi družite ob ročnih delih.

CERKVENO PETJE

V mesecu novembru obhajamo god sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in pevcev.
Čestitam in se zahvaljujem vsem župljanom, ki sodelujete v cerkvenem zboru in s svojim trudom pripomorete k lepemu bogoslužju. Ob tej priložnosti podajam nekaj misli iz Katekizma katoliške Cerkve, ki govorijo o petju in glasbi v liturgiji.

Glasbeno izročilo vesoljne Cerkve je zaklad neprecenljive vrednosti , vzvišen nad druge izraze umetnosti zlasti zato, ker kot cerkveno petje v zvezi z besedilom sestavlja nujno in neločljivo sestavino slovesnega bogoslužja. Skladba in petje navdihnjenih psalmov, pogosto ob spremljavi glasbenih inštrumentov, sta že tesno povezana z obhajanjem starozaveznega bogoslužja. Cerkev nadaljuje in razvija to izročilo: »Skupno molite psalme, hvalnice in duhovne pesmi! Z vsem srcem prepevajte in slavite Gospoda!« (Ef 5,19). »Kdor poje, dvakrat moli.« (Avguštin)
Koliko sem prejokal ob tvojih himnah in spevih, v globokem ganjenju, ko sem poslušal sladko doneče glasove tvoje Cerkve! Ti glasovi so se mi zlivali v ušesa in točila se mi je resnica v srce in vse više je plamenelo v meni čustvo pobožnosti in tekle so solze in bilo mi je dobro z njimi. (Avguštin, Izpovedi).

Skladje znamenj (petje, glasba, besede in dejanja) je tu toliko bolj izrazito in plodovito, ker se izraža v kulturnem bogastvu, lastnem božjemu ljudstvu, ki obhaja bogoslužje. Zato je treba nabožno ljudsko petje skrbno gojiti, da se bodo pri pobožnostih in svetih opravilih ter pri samih liturgičnih dejanjih po določbah Cerkve mogli razlegati tudi glasovi vernikov. (KKC 1156 – 1158)

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. november: Praznik Vseh svetih. V župniji bo maša ob 8h in 19h. Ob 18h bomo v cerkvi molili za pokojne rožni venec (dva dela).
Na Žalah so ta dan maše ob vsaki uri. Ob 15h pa je tudi molitev za pokojne na pokopališču. Zvečer ob 20h je posebno molitveno srečanje mladih, najprej v cerkvi in nato na pokopališču.

2. november: Spomin vernih rajnih – maša bo ob 8h in 19h. Eno uro pred večerno mašo, ob 18h, bomo molili še dva dela rožnega venca za naše pokojne.

3. november: Po maši je sestanek župnijske Karitas.
Cerkev bo po maši odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.

4. november: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike in starejše po domovih.

6. november: Pri maši ob 8h bo srečanje zakonskih jubilantov. Povabljeni tudi ostali zakonci, ki želite obnoviti svoje poročne obljube. Po maši bo pogostitev za vse vas.
To nedeljo bo maša tudi v DSO Fužine ob 16h.

7. november: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

11. november: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

12. november: Ob 16h bo v dvorani ponovno srečanje rokodelnice, kjer boste dokončali obnovo Miklavževih oblačil in se dogovorili za delo v prihodnje. Lepo povabljeni vsi, ki radi ustvarjate ob medsebojnem druženju.

21. november: Začetek tedna Karitas. V tem tednu bomo zbirali zimska oblačila, ki jih bomo potem posredovali društvu Vincencijeva zveza dobrote, katera skrbi za pomoč brezdomcem. Zimska oblačila lahko prinesete v župnišče.

25 november: V sklopu tedna Karitas bo v župniji gostoval duhovnik Robi Friškovec. Po maši bo ob 19.30 njegovo predavanje o odnosih med starši in mladostniki. Kako reševati komunikacijske težave. Povabljeni vsi starši in ostali župljani.


OBVESTILA – Ljubljana Moste

1. november: Praznik Vseh svetih. V župniji bo maša ob 9.30. Ob 18h bomo v cerkvi molili za pokojne rožni venec (dva dela).
Na Žalah so ta dan maše ob vsaki uri. Ob 15h pa je tudi molitev za pokojne na pokopališču. Zvečer ob 20h je posebno molitveno srečanje mladih, najprej v cerkvi in nato na pokopališču.

2. november: Spomin vernih rajnih – maša bo ob 18h. Eno uro pred mašo, ob 17h, bomo molili še dva dela rožnega venca za naše pokojne.

4. november: Prvi petek v mesecu. Župnik bo obiskal bolnike in starejše po domovih.

8. november: Po maši bo srečanje bralske skupine.

11. november: Ob 18.30 je sestanek Karitas.

13. november: Ob 9.30 bo maša posvečena zakoncem. Posebej povabljeni tisti, ki ste letos praznovali okrogle obletnice poroke. Vsi boste lahko obnovili svoje poročne obljube.

14. november: Pri maši in po njej bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Pogledali bomo film Skriti biser. Dokumentarno-igrani film Plečnikov skriti biser pripoveduje zgodbo o Plečnikovi cerkvi sv. Cirila in Metoda, ki se vpleta v bogato zgodovino naše prestolnice. Stala je na Gospodarskem razstavišču, dokler je v petdesetih ni doletela rušitev. A tam se njena edinstvena zgodba ni končala. Lepo povabljeni. Srečanje bo v cerkvi. Gost večera bo tudi pater Andraž Arko, ki je sodeloval v nastanku tega filma.

15. november: Po maši je srečanje biblične skupine.

18. november: Srečanje za 2. zakonsko skupino ob 20h v dvorani.

20. november: Na zadnjo nedeljo v cerkvenem letu – nedeljo Kristusa Kralja – bo srečanje cerkvenih pevcev, tik pred godom njihove zavetnice sv. Cecilije. Po maši ste vsi pevci lepo povabljeni še na skupno kosilo in druženje.

21. november: Začetek tedna Karitas. V tem tednu bomo zbirali zimska oblačila, ki jih bomo potem posredovali društvu Vincencijeva zveza dobrote, katera skrbi za pomoč brezdomcem. Zimska oblačila lahko prinesete v župnišče.

26. november: Oratorijski dan pred začetkom adventa. Otroci bodo izdelovali adventne vence.

27. november: Začenjamo adventni čas in novo cerkveno leto. To nedeljo bo izredno samo ena maša ob 9h, pri kateri bo blagoslov adventnih vencev. S pesmijo pa bodo sodelovali otroci oratorija. To je tudi nedelja Karitas, zato bo nabirka pri maši v celoti namenjena Karitas.