04.04.2023

35 let župnije Ljubljana - Fužine

3.4.2023 smo praznovali že 35 letnico župnije Ljubljana – Fužine. Na ta dan pred 35 leti je bila (takrat na veliko noč) ustanovljena naša župnija. Praznovanje smo začeli tako kot se spodobi – s sveto mašo. In to ob 9:00 dopoldne. Po maši pa je bilo vse do 19:00 izpostavljeno Najsvetejše. Ob čaščenju Najsvetejšega smo se zahvaljevali za življenje in dogajanje v župniji (nekateri že od samega začetka (35 let), drugi pa za toliko let, kolikor časa smo tu), pa tudi prosili Boga za blagoslov za življenje župnije vnaprej. Čaščenje je potekalo v tišini, tihoti, tako da je vsak lahko izrazil svoje zahvale, prošnje na svojstven način (s svojimi besedami, z molitvami, ki jih poznamo, branjem iz knjižic). Tako kot v dobi človeka, ki preživi 35 let, se je tudi v 35 letih župnije zgodilo marsikaj lepega, pa tudi kaj kislega, trpkega, žalostnega. Vse to je bilo zajeto v naših molitvah (zbrana molitev je imela tokrat dvojni pomen - bila je zbrana (osredotočena) in zbrana (nešteto dogodkov, ki smo jih doživeli v župniji)). Ves čas je bila tudi priložnost za sveto spoved, saj je bil nenehno prisoten duhovnik v ta namen.
Ob 18:50 smo čaščenje zaključili z litanijami Jezusove predragocene krvi, ki so nas še bolj napeljale v dogajanje v velikem tednu, ki je pred nami ta teden. Mašo je ob somaševanju duhovnika vodil dekan naše dekanije Alojzij Grebenc. V homiliji je opisal zgodovino poteka župnij, se spomnil na naša prejšnja župnika (Janeza, Milana) in nam čestital ob lepem jubileju.
Fotografije iz tega dogodka vam tokrat ne bomo prikazali na spletu. To naj vam bo v spodbudo, da se boste srečanja ob rojstnem dnevu naslednjič udeležili in se ga veselili. Ste pa vsi povabljeni – tako župljani naše župnije kot preostali, da obiščete našo župnijo, si vzamete spominsko podobico, ki je bila izdana ob tej priložnosti. Obenem so v Rokodelnici (to je ena izmed naših skupin, ki deluje v župniji) izdelali spominske prtičke (dveh velikosti). Prtiček ima več namenov – je pogrinjek, robec ali pa robec, ki ga vsakodnevno zavežemo v vozel. Ko naredimo dobro delo, ga razvežemo in tako na simboličen način pokažemo, da smo se rešili vozla, spon, verig. Zraven pritička je navedena priporočena cena. Ves zaslužek gre za sklad za obnovo naše cerkve. Kakor je župnija (župnijska stavba) potrebna obnove, smo tudi mi potrebni obnove, zato se radi vračajmo v župnijske prostore – k evharistiji ali drugim dejavnostim, ki nas bogatijo in ob njih rastemo.