29.05.2023

Romanje po krajih Alojzija Grozdeta

Na god blaženega Alojzija Grozdeta, v soboto 27. maja 2023, smo imeli iz župnij Ljubljana - Fužine in Ljubljana - Moste organizirano romanje v kraje, kjer je naš blaženi živel in izpričal svojo vero. Romanje je sovpadalo ob točno 100. obletnici njegovega rojstva in 80. letnici njegove smrti.

Naš prvi postanek z avtobusom je bila romarska cerkev na Zaplazu, kjer je potekala slovesnost ob obletnici. Ob 9:00 smo imeli v cerkvi molitveno uro, kjer smo ob Grozdetovih relikvijah premišljevali in molili rožni venec.
Ob 10:00 je bila zunaj pred cerkvijo slovesna sveta maša, saj je bilo število obiskovalcev večje kot jih sprejme prostor v cerkvi. Ob koncu maše pa smo pred relikvijami po litanijah blaženega zmolili še za njegovo kanonizacijo. (več o slovesnosti si preberite tukaj, tukaj in tukaj).
Po končani slovesnosti smo se odpeljali do Tržišča in obiskali cerkev, kjer je bil blaženi Alojzij krščen. Krščen je bil istega dne kot je bil rojen. V cerkvi je ohranjen krstni kamen, ob katerem je bil krščen. Kakor je navada ob romanju, smo v cerkvi sv. Trojice v Tržišču obnovili krstne obljube. Kot zanimivost lahko zapišem, da imajo podobe križevega pota avtorja Leona Koporca tako v Tržišču kot tudi v naši fužinski cerkvi. Po ogledu cerkve smo imeli kosilo v gostilni Majcen. Tako okrepljeni smo obiskali svetišče na Žalostni gori pri Mokronogu.
Pod vznožjem cerkve stoji kot vabilo na romarsko pot Marijinih sedem žalosti kapelica s podobo Pieta. Ostalih pet kapelic je razvrščenih v obliki spirale po vzhodnem pobočju hriba, peta in sedma postaja pa zaključujeta pot na južni steni Svetih stopnic. Ob samih kapelicah smo imeli molitev v čast sedmih Marijinih žalosti. Ogledali smo si tudi svete stopnice, ki so od vseh svetih stopnic v Sloveniji najbolj dokončno in enovito izoblikovane.
Od tam smo se odpravili še v Šentrupert, kjer smo si ogledali staro gotsko cerkev, ki je ena najlepših pri nas.
Cerkev sv. Ruperta je bila dolgo vodilna v dolenjskem prostoru. A se je med gradnjo središče, kapitelj preneslo v Novo mesto. Kljub vsemu pa je danes glavni oltar v cerkvi najvišji umetnostni dosežek neogotike pri nas.
Na koncu smo poromali na kraj najdbe trupla blaženega Alojzija. Njegovo truplo so namreč našli otroci 22. februarja 1943, ko so nabirali zvončke v gozdu. Truplo je bilo “popolnoma ohranjeno, brez znakov trohnobe, čeprav je ležalo sedem tednov in so bile temperature že dalj časa krepko nad ničlo.” Na kraju zločina smo se priporočili blaženemu Alojziju – predvsem smo imeli v mislih fužinske in moščanske dijake in študente, saj je Grozde zavetnik le teh.