25.06.2023

Srebrnomašnik Simon bod pozdravljen!

25.06.2023 smo v naši župniji praznovali 25 let duhovništva (srebrna maša) našega župnika Simona Kvaternika. Tako je bila v nedeljo le ena sveta maša v naši župnijski cerkvi, kar pomeni, da je bila polna, kot že dolgo ne. Ni bil to razlog - da bi izgledala napolnjena, ampak da vsi skupaj sodelujemo pri sveti maši in se po njej podružimo pri hrani, pijači in pesmi. To je bila želja župnika, da smo skupaj, se povežemo med seboj in se tudi spoznamo med seboj. Skupine so se povezale in sodelovale že pred samim dogodkom - čiščenje, krašenje, vaja za pevce, ministrante, rokodelnica, priprava prigrizkov, peka peciva, skavti, molilci, župnijska karitas, bralci, župnijski pastoralni svet. Vsak, tudi če ni v nobeni skupini, je lahko pripomogel svoj delček (kolikor je kdo želel, povabljeni smo bili namreč vsi).

Maša je bila ob 10.00, kot kompromis med "osmo in enajsto mašo", pa tudi vroče še ni tako uro. Sveto mašo smo obogatili s slovesnim vhodom (bile so tudi narodne noše, kar je za našo župnijo izredna redkost) ter s kajenjem (dim kadila se je vzdignil pred Boga skupaj z našimi molitvami). Pesmi ni prepeval le župnijski zbor, ki se je tokrat izjemoma zbral v razširjeni izvedbi, ampak tudi skavti, neokatehumenska skupnost ter tudi ljudsko petje. Ja, prav ste prebrali, ljudsko petje na takšni slovesnosti. Če poje le zbor, ljudje zmotno mislijo, da njim takrat ni potrebno peti ali da nimajo dovolj znanja, dobrega glasu in bi "vse pokvarili". V celotnem bogoslužju sodelujemo vsi in ne le nekateri posamezniki ali skupine. Evharistijo smo obogatili z uvodnim pozdravom vsem prisotnim, prošnjami za srebrnomašnika, uvodoma v očenaš in pozdrav miru.

Božje besede nismo zamenjali za tak dogodek. Kot taka je bila na vrsti za 12. nedeljo med letom. Kako zelo bogata in svarilna je bila Beseda. Slišali smo, da je Jezus trikrat spodbudil svoje apostole z besedami: »Ne bojte se«. Potrebno je namreč zaupanje Vanj in vera v pogum. Čeprav je včasih res težko in bi ga najraje kar zatajili, je prav, da imamo zaupanje v nebeškega Očeta, ker je On z nami. S tem zaupanjem smo prosili nebeškega Očeta za pogum oznanjevanja, tako župnikovega kot našega.

Bog blagoslovi srebrnomašnika!

ELP