12.07.2023

Prikrito slavje v Domu starejših občanov Fužine

V nedeljo 9.7.2023 smo imeli nedeljsko sveto mašo v Domu starejših občanov Fužine (DSO Fužine). (tokrat izjemoma drugo nedeljo v mesecu, saj je 2.7. župnik praznoval srebrno mašo v župniji Moste).
Kljub temu, da ni bilo vse po »standardu«, je Bog obrnil tako, da je bila Božja beseda izjemno sporočilna za navzoče ravno za 9.7.
V berilu smo slišali besede :»Vi ne živite po mêsu, ampak po duhu, če le prebiva v vas Božji Duh.« Pri maši in v DSO so navzoči starejši ljudje, katerih meso (telo) že počasi peša medtem ko je duh še voljan in se potrudijo priti k sveti maši in pri njej sodelujejo.
Tudi v evangeliju so bile besede zelo sporočilne: »To si prikril modrim in razumnim, razodel pa malim.« V starosti um že peša (v domu je tudi oddelek za dementne osebe) in ko si na postelji in nič ne moreš (nepokreten), se počutiš majhnega, malega. Ko si odvisen od drugih in šele v taki situaciji spoznaš, kaj je bistvo življenja oz. ko si bolan. Starejši ljudje so tudi utrujeni in obteženi (tudi z leti), ker so veliko že izkusili, dali čez v življenju in to smo tudi slišali v enavgeliju: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.« Ko jih je župnik vprašal, če vedo, kaj je jarem, so vedeli, saj je bila večina navzočih v mladosti na kmetijah na podeželju medtem ko današnja mladina tega ne pozna. Lažje so povezali Božjo besedo s svojim življenjem. Ob koncu svete maše pa je sledilo presenečenje. Domovcem je na uho prišla novica, da je župnik praznoval srebrni jubilej mašništva, zato so mu za darilo pripravili voščilo ter torto. Župnik je bil seveda presenečen, a hkrati vesel. Vsi mi, navzoči in bralci te novice, pa se pridružujemo voščilu:
Bog te živi župnik Simon!

P.S.
Še nekaj fotografij (klikni)
Tukaj je videoposnetek voščila (klikni)