09.09.2023

September 2023 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

O GOSPODOVI MOLITVI (4. del)

(Avguštin, Govor 58)

Bog je z nami sklenil zavezo in pakt, trdno obvezo, da pravimo: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Kdor želi, da imajo besede: Odpusti nam naše dolge, učinek, mora iskreno reči: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Če se drugega dela ali ne izreče ali se ga izreče hlinjeno, prvi del nima smisla. Predvsem vam, ki pristopate k svetemu krstu, pravimo: Iz srca vse odpustite! Tudi vi, verniki, ki ob tej priložnosti poslušate to molitev in našo razlago, iz srca odpustite vse, kar koli imate zoper drugega – tam odpustite, kjer Bog vidi! Včasih namreč človek odpusti z besedo, ohrani pa zamero v srcu, z besedo odpusti zaradi ljudi, a v srcu ohrani zamero, ker se ne boji Božjega pogleda. Docela odpustite vse, kar ste pridržali do teh dni, vsaj v teh dneh odpustite. Sonce ne sme zaiti nad vašo jezo, čeprav so nad njo prešla že številna sonca. Naj preide enkrat tudi vaša jeza, ko zdaj praznujemo dneve velikega Sonca, tistega Sonca, o katerem Sveto pismo pravi: Vzšlo vam bo sonce pravičnosti in ozdravljenje bo v njegovih perutih. Kaj pomeni v njegovih perutih? Pod njegovim varstvom. Zato je v Psalmu rečeno: V senci svojih peruti me zavaruj. Drugi pa – napovedani od Modrosti -, ki se bodo ob prihodnji sodbi skesali, a bo že prepozno: kaj bodo dejali, ko se bodo kesali in jokali v duhovni stiski? Kaj nam je koristil naš napuh? In kaj sta nam prinesla bogastvo in bahavost? Vse to je prešlo kakor senca. In med drugim: Mi smo torej zašli s poti resnice, luč pravičnosti nam ni svetila, za nas ni vzšlo sonce. Tisto Sonce vzide za pravične, temu vidnemu soncu pa Bog vsak dan da vziti nad dobrimi in hudobnimi. Pravični pripadajo tistemu Soncu (pravičnosti), ki sedaj prebiva v naših srcih po veri. Če se torej jeziš, naj to Sonce ne zaide v tvojem srcu nad tvojo jezo; sonce naj ne zaide nad vašo jezo, da se ti ne bi razjezil in bi ti Sonce pravičnosti zato zašlo, ti pa bi ostal v temi.
Ne mislite pa, da je jeza kar tako. Vzdraženo, pravi prerok, je zaradi jeze moje oko. Čigar oko je vzdraženo, ne more videti sonca, in če ga bo poskušal videti, bo izkusil bolečino in ne ugodja. Kaj je jeza? Poželenje po maščevanju. Človek želi povračilo – a še celo Kristus ni dosegel povračila, še sveti mučenci ga niso dosegli. Božja potrpežljivost še vedno čaka, da se Kristusovi sovražniki spreobrnejo, da se spreobrnejo nasprotniki mučencev. Kdo smo mi, da želimo doseči povračilo? Kje bi pristali, če bi ga Bog zahteval glede nas? On, ki nam ni storil nič žalega, noče povračila glede nas, mi pa, ki bržkone vsak dan žalimo Boga, bi si želeli povračila? Odpustite torej, odpustite od srca. Če se razjeziš, ne greši. Jezite se, toda ne grešite. Jezite se kot ljudje, če vas premaga jeza, toda ne grešite, da bi jezo tlačili v srcu – če jo tlačite, ona tlači vas – in tako ne vstopili v Božjo svetlobo. Odpustite torej. Kaj je jeza? Poželenje za povračilom. Kaj je sovraštvo? Postarana jeza. Če se jeza postara, se imenuje sovraštvo. … Kar je bilo v začetku le jeza, je postalo sovraštvo, ker se je spremenilo v postarano čustvo. Jeza je iver, sovraštvo bruno. Včasih grajamo jeznega, a imamo sami v srcu sovraštvo, Kristus pa nam pravi: Iver v očesu svojega brata vidiš, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Kako to, da je iver zrasla in postala bruno? Ker ni bila izpuljena takoj. Ker si dopustil, da je sonce tolikokrat vzšlo in zašlo nad tvojo jezo, da si jo postaral: privabil si slabe sume in tako zalival iver, z zalivanjem hranil in s hranjenjem napravil bruno. Zboj se vsega tega, kar je rečeno: Kdor sovraži svojega brata, je ubijalec. Nisi izvlekel meča, ne ranil mesa ali telesu zadal poškodbe: v tvojem srcu je zgolj sovražna misel, pa vendar si ubijalec in kriv v Božjih očeh. Ta tvoj brat sicer živi, a si ga ubil. Kar zadeva tebe, si tega, ki si ga sovražil, ubil. Poboljšaj se, popravi svoje ravnanje! Če bi bili po vaših hišah škorpijoni ali kače, kako bi se potrudili, da bi svoja domovanja očistili in bi lahko prebivali v miru? Če se srdite, se jeza v vaših srcih postara in spremeni v mnoga sovraštva, mnoga bruna, mnoge škorpijone in mnoge kače: mar nočete počistiti Božje hiše, svojega srca? Storite torej, kar je rečeno: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in takrat recite z gotovostjo: Odpusti nam naše dolge. Na tej zemlji namreč ni mogoče živeti brez dolgov. Eno so tisti veliki grehi, za katere je dobro, da vam bodo odpuščeni pri krstu, in od katerih morate biti venomer oddaljeni, drugo pa so vsakodnevni grehi, brez katerih človek ne more živeti in zaradi česar je potrebna vsakdanja molitev, ki vsebuje svojo zavezo in obvezo; kakor se radostno izgovarja: Odpusti nam naše dolge, tako naj se v resnici reče: Kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.

(Iz knjige Latinski očetje o molitvi, Celjska Mohorjeva družba, 2022)

BLAGOSLOV ŠOLSKIH TORB IN ŠOLSKEGA LETA

Nebeški Oče, prosimo te,
blago + slovi šolske torbe,
učence, ki jih bodo nosili
in se vse leto marljivo učili.
Blago + slovi vzgojitelje,
učitelje, katehete in starše,
ki se trudijo za napredek
in razvoj učencev.
Naj vsi spoštujejo drug drugega
in vedno bolj spoznavajo
Tvojo veličino, lepoto,
modrost, dobroto in ljubezen.
Naj živijo srečno in polno življenje.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

DUHOVNE VAJE ZA BIRMANCE

Birmanci bodo tudi letos imeli duhovne vaje, kot del priprave na birmo. Glede na zelo lepe odzive prejšnje leto, bomo zopet pripravili zanimiv dvodnevni program za njih. Potekale bodo v župniji Ankaran, kjer smo bili letos poleti z mladimi na počitnicah. Začnejo se v petek 17. novembra zvečer in zaključijo v nedeljo okoli 13h s kosilom. Podrobnejše informacije prejmete, ko bomo imeli pred tem srečanje za starše.

NOVE ZAKONSKE SKUPINE

Že dlje časa smo se v obeh župnijah pogovarjali, predvsem z nekaterimi posamezniki in v okviru Župnijskega pastoralnega sveta, kako dobro bi bilo, da bi spodbudili nastanek kakšne nove zakonske skupine. Trenutno je tako v Mostah kot na Fužinah veliko mlajših zakonskih parov, ki se po zaslugi otrok srečujete pri maši ali v okviru oratorijskih aktivnosti in ste že navezali lepe prijateljske stike. Če se pogovorite s pari, ki že sodelujejo v zakonski skupini, boste iz prve roke zvedeli, koliko dobrega lahko zakonci iz takšnih srečanj prejmete za svoje življenje. V skupinah so tudi pari, kjer kdo od zakoncev niti ne hodi prav dosti v cerkev, pa vseeno rad pride na srečanja. Torej kakšnih omejitev za sodelovanje ni. Vse pare, ki to berete, in bi želeli neko novo izkušnjo srečevanja v okviru župnije, vabim na prvo srečanje, ki bo: na Fužinah v četrtek 12. oktobra ob 20h;
v Mostah v četrtek 19. oktobra ob 20h.
To bi bilo samo uvodno srečanje, da si postavimo nek okvirni program delovanja. Srečanja skupin so enkrat mesečno in trajajo približno dve uri. Lepo povabljeni vsi zakonci.

MOSTE – CERKEV ODPRTA VSAK DAN

Z začetkom septembra smo začeli župnijsko cerkev v Mostah odklepati vsak dan že zjutraj ob 8h, tako da je možen obisk v vsakem trenutku do večerne maše. Cerkev bo odprta z namenom, da nudi prostor za osebno zbrano molitev. Mnogi hodite čez dan mimo v bližini cerkve, ali ko greste v trgovino, šolo, v zdravstveni dom… ali pa ste na sprehodu. Tako boste imeli priložnost, da se na trenutek tudi ustavite v njej.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

14. september: Praznik Povišanje sv. Križa. Maša je ob 19h.
Po maši, ob 19.30, bo sestanek Župnijskega pastoralnega sveta.

15. september: Po maši bo sestanek Gospodarskega sveta župnije.

16. september: V Stični bo potekalo srečanje katoliške mladine iz vse Slovenije.

24. september: Pri današnjih mašah bo nabirka za Zavod Sv. Stanislava v Šentvidu.

25. september: Ob 20h bo srečanje 2. zakonske skupine.

1. oktober: Začetek meseca rožnega venca. Vsak dan pol ure pred mašo imamo priložnost, da skupaj molimo to molitev.
Po maši ob 8h bo Karitas pripravil pogostitev za vse.
Popoldne ob 16h bo maša v DSO Fužine.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.
Po maši bo sestanek Karitas.
Ta večer je cerkev odprta do 22h za osebno molitev pred Najsvetejšim.OBVESTILA – Ljubljana Moste

11. september: Po maši bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Mladi iz naše župnije nam bodo prikazali svojo izkušnjo s Svetovnega dneva mladih v Lizboni, ki je bilo letos avgusta.

12. september: Po maši je srečanje bralske skupine.

14. september: Praznik Povišanje sv. Križa. Maša je zjutraj ob 8h.

16. september: V Stični bo potekalo srečanje katoliške mladine, na katerem bo sodelovalo tudi veliko mladih iz naše župnije.

19. september: Po maši je srečanje biblične skupine.

21. september: Ob 20h bo sestanek Župnijskega pastoralnega sveta v Marijini dvorani.

22. september: Ob 20h bo v župnijski pisarni sestanek Gospodarskega sveta župnije.

24. september: Pri današnjih mašah bo nabirka za Zavod Sv. Stanislava v Šentvidu.

1. oktober: Začetek meseca rožnega venca. Vsak dan pol ure pred mašo imamo priložnost, da skupaj molimo to molitev.

5. oktober: Župnik bo ta mesec izjemoma obiskal bolnike po domovih že v četrtek pred prvim petkom.