25.10.2023

Romanje na Ptujsko Goro

Na Marijin spomin v soboto, 21. 10. 2023, smo župljani Most in Fužin poromali k Mariji na Ptujsko Goro.

Med vožnjo na avtobusu smo zmolili rožni venec, nato pa se ob 10.00 pridružili drugim romarjem iz Slovenije ter imeli skupinsko romarsko mašo, ki jo je vodil Matej Jakopič, vojaški vikar, ubrano in slovesno pa je pel pevski zbor iz župnije Slovenska Bistrica. Po koncu Svete maše smo skupaj šli še pod kip ptujskogorske Marije in se zatekli pod njen plašč, da bomo še naprej hodili po poti življenja v njenem varstvu.
Ko je bil molitveni del končan, nam je duhovnik Jakopič še razkazal cerkev in namenil nekaj besed o kipih, ki krasijo cerkev. Med drugim je tam oltar rožnovenske Marije, nove Eve (v roki drži jabolko) in pa kip Svetega Jakoba, ki je izgubil roko med turškimi vpadi in je iz časa mehke gotike ter je med drugim tudi rekel: ''Človek bodi hiter za poslušanje in počasen za govorjenje.''
Nato smo se zapeljali do Ptuja in Ptujskega gradu, kjer nam je vodička Aleksandra zanimivo razložila zgodovino gradu in njenih prebivalcev. Videli smo nagrobnik zadnjega grofa Friderika Ptujskega, izvedeli smo, da so bili škotski lastniki Leslie najpomembnejši lastniki gradu in izvedeli zgodbo o nastanku njihovega grba o treh pasnih zaponkah: ''Po legendi je grof, ko je jahal po gozdu zaslišal krike na pomoč in videl utapljajočo deklico. Vrvi je povezal skupaj s tremi pasnimi zaponkami ter tako rešil deklico in jo na koncu tudi poročil.'' Poučila nas je, da je ptujski zmaj, za razliko od ljubljanskega, ženskega spola.

Župljani Fužin smo se razveselili, ko smo v muzeju videli ''naše'' stare orgle (Janez Frančišek Janeček l. 1745).

Nato smo se sprehodili po mestu Ptuj, si ogledali kip Svetega Viktorina Ptujskega, cerkev Svetega Jurija, glavno tržnico in minoritsko cerkev, ki je bila med drugo svetovno vojno porušena in je na njenem mestu nastala Pošta, nato pa so zopet zgradili cerkev, ki je po zunanjosti enaka prejšnji.
Po skupnem pozno popoldanskem kosilu smo se polni doživetij in na novo stkanih vezi med župljani v večernih urah vrnili domov.

Pod svoj sveti plašč zagrinjaj
mene pred sovražnikom,
v sveti raj me enkrat spremljaj
k vsem nebeškim angelom.

Mati mila, o Marija,
Pros' za me, prosim Te!
(bl. Anton Martin Slomšek)

.
.
Več fotografij si lahko ogledate tukaj

Jasna Škerjanec