22.02.2024

Taizejsko novoletno srečanje na Fužinah

Ob koncu leta 2023 je Ljubljana gostila taizéjsko novoletno srečanje, ki že skoraj petdeset let gostuje po evropskih mestih, pred Ljubljano so se mladi zbrali v nemškem Rostocku, ob koncu leta 2024 pa so povabljeni v Talin.

V naši župniji smo se na sprejem romarjev začeli pripravljati že jeseni, oblikovala se je župnijska ekipa, udeležili smo se pripravljalnih srečanj, pripravili taizéjsko molitev in povabili k sodelovanju vse župljane.

Odzvalo se je 21 družin oziroma posameznikov, ki so ponudili prenočišče 69 romarjem. Že 26. 12. smo jih sprejeli 19 (ti so pomagali pri zadnjih pripravah na srečanje), 28. 12. pa še 39, skupaj 58, 31 deklet in 27 fantov.

Gostili smo romarje iz Poljske (17), Nemčije (11), Belorusije (10), Francije (10), Madžarske (4), Italije (2) ter po enega iz Švice, Nizozemske, Belgije in Vietnama. Med njimi so bili 3 duhovniki, 2 Poljaka in Belorus, italijanski bogoslovec, 4 poljske usmiljenke, 2 sestri in 2 postulantki ter 4 zakonski pari, 3 beloruski in 1 poljski.

Štirje dnevi bogatega programa v župniji, mestnih cerkvah, na popoldanskih delavnicah in v Areni Stožice so (pre)hitro minili. Na silvestrovo smo po molitvi skupaj pričakali novo leto in se poveselili na festivalu narodov, na novega leta dan pa smo se poslovili kot prijatelji, ki so skupaj izkusili medčloveško zaupanje in ekumensko edinost med kristjani.

Romarji so ob zahvalah vedno znova poudarjali, kako toplo so bili sprejeti, kako živa je naša skromna župnija, kako dobrodošle so se počutili med nami in kako dobro je bilo vse organizirano. Mnogi so obljubili, da se nas bodo spomnili v molitvi.

Zato še enkrat HVALA:
župniku Simonu,
vsem gostiteljem,
glasbenikom (Katja, Janez),
ekipi Karitas (2x Dragica, 2x Marija),
vsem župljanom, ki ste poskrbeli za silvestrsko pogostitev
in dobrotnikom za finančno podporo (Ana, Petra, Maja, Andreja, Karitas).

Bog povrni!

župnijska pripravljalna ekipa (Ante, Eva, Natan, Lucija, Zala, Špela, Toni, Petra)