31.03.2024

April 2024 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

VELIKONOČNO VOŠČILO SLOVENSKIH ŠKOFOV 2024

»Kaj iščete živega med mrtvimi? Ni ga tukaj, temveč je bil obujen… Pred vami pojde v Galilejo, tam ga boste videli.«
Do velikonočnega jutra so se človeški koraki končevali ob grobu, nepreklicno so se iztekli v smrt, v grob, v konec. Pa tudi koraki živih, ki so žalovali za pokojnimi, so vodili do groba. Tam so obstali pred neizprosnim »zakaj« in pred bolečino ob izgubi, brez upanja in brez prihodnosti. Tudi v velikonočnem jutru so koraki žena in učencev vodili do groba. Tam so obstali. Zbegani. Prestrašeni. Kakor je človek prestrašen pred smrtjo in še bolj pred praznim grobom. Potem pa so slišali vprašanje: Kaj iščete živega med mrtvimi? Ni ga tukaj, temveč je bil obujen. Zadnja trdna resnica njihovega odnosa z Jezusom je bila, da so ga na veliki petek proti večeru položili v grob in k njegovemu vhodu zavalili velik kamen. Sedaj pa slišijo, da je bil obujen. In obenem povabilo, naj gredo v Galilejo. Tam ga bodo videli. Tam, kjer se je vse začelo.
Povabil jih je na kraje, kjer je vstopil v njihova življenja. Od groba jih je povabil v čase srečanja, ko so bili pripravljeni vse zapustiti, samo da bi mogli hoditi za njim; da bi mogli biti del njegovega življenja in da bi on bil njihovo vse. Vrniti so se morali na kraje, kjer so v njegovih besedah spoznali, da je v njih življenje. Povabil jih je na tiste gore, kjer so začeli spoznavati kraljestvo in kjer so ob doživetju spremenjenja hoteli postaviti šotore, da bi mistična bližina trajala. Jezus tudi nas vabi, naj ne ostajamo ob svojih grobovih, naj se ne pogovarjamo o teži kamnov, naj se ne predajamo obupu nad življenjem, nad seboj, nad Bogom. Vabi nas, naj se tudi mi podamo v svojo Galilejo. Tja, kjer smo prvič bolj s srcem kot ušesi zaslišali povabilo: Hodi za menoj. In smo šli za Njim. Ker je v njem življenje, ker je življenje luč ljudi in ker luč sveti v temi.
Dragi dobri ljudje. Ob tej veliki noči vam želim, da bi prepoznali Boga, ki hodi z vami, in vas vabi k polnosti življenja. Pojdite za njim in skupaj z brati in sestrami pojte: Aleluja. Vsem voščim blagoslovljeno veliko noč. Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit

SREČANJE DRUŽIN LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE

Srečanje družin ljubljanske nadškofije bo v soboto, 20. aprila, na Brezjah od 14. do 17. ure.
Geslo srečanja je »Vzemi Boga zares!«. Srečanje bo imelo družinski značaj. Nekaj družin bo poskrbelo za topel sprejem udeležencev. Družinska zasedba bo vodila slavljenje na začetku srečanja kot tudi petje med mašo, pri kateri bodo starši in otroci sodelovali s prošnjami in zahvalami.
Program:
• 14.00: Slavljenje v čast Jezusu in Mariji
• 14.30: Program na treh lokacijah: – za otroke 1. triade program oblikujejo skavti; – otroke 2. in 3. triade ter mlade bosta pod šotorom nagovorila br. Jožko Smukavec in s. Ana Šuštar; – za starše bo imel v baziliki Aleš Čerin predavanje na temo vzgoje otrok in mladine.
• 16.00: Sv. maša pod šotorom, ki jo bo vodil nadškof msgr. Stanislav Zore
• 17.00: Zaključek
Lepo vabljeni!

ŽUPNIJSKO ROMANJE

V soboto 8. junija bomo odšli na enodnevno župnijsko romanje, ki bo imelo svoj poudarek na svetniški kandidatki Magdaleni Gornik. Prav v teh dneh se v kinodvoranah po Sloveniji predstavlja film Okronana, ki govori o njenem življenju. Spoznali bomo njeno življenje in mistična doživetja, ki jih je bila deležna v zemeljskem življenju. Obiskali bomo njen grob in spoznali njeno življenjsko zgodbo. Če bo mogoče, bomo predhodno v župniji predvajali omenjeni film o njej, ki ga je produciral studio Sipoš.
Program romanja je naslednji: Ob 8h gre avtobus iz Most in pobere romarje tudi na Fužinah; prva postaja je v Sodražici, kjer si ogledamo župnijsko cerkev in spoznamo znamenite Slovence iz tega kraja; nadaljujemo pot na Goro, kjer je grob Magdalene Gornik (skupna in osebna molitev); pot nadaljujemo do Loškega Potoka, kjer si bomo ogledali župnijsko cerkev in imeli kosilo v lokalni gostilni; na povratku se bomo ustavili v romarski cerkvi Marije vnebovzete v Novi Štifti, kjer bomo imeli mašo; potem pa se bomo ustavili še v Ribnici in si pogledali župnijsko cerkev sv. Štefana. V Moste se vrnemo okoli 19h.
Cena za prevoz in kosilo je 25 €. Prijavite se v pisarni ali zakristiji obeh župnij in poravnajte stroške romanja. Prijave sprejemamo do zapolnitve vseh mest.

S PARTNERJEM NISVA POROČENA. ALI SMEM K OBHAJILU?

(Družina - objavljeno 26/03/24)

Tudi v naših župnijah je veliko takih primerov. Morda bo odgovor komu v pomoč.

Vprašanje bralke:
Pozdravljeni. S partnerjem, ki se ne želi poročiti, imava otroka, ki bo šel k birmi. Živim v grehu? Je zame nesmiselno iti k spovedi, če bom nadaljevala takšno življenje? Ne smem k obhajilu? Maja

Odgovarja Marjan Turnšek, upokojeni mariborski nadškof:
V vprašanju čutim bolečino in težo situacije, v kateri je mogoče zaznati željo po intenzivnejšem verskem življenju žene, mame, ki pa čuti, da njen način življenja ne odgovarja Božjemu načrtu o človekovem življenju. Poudariti moram tudi, da je s tako skopimi podatki nemogoče enoznačno odgovoriti na zastavljena vprašanja.
Zato v takšnem primeru ni najbolj primerno pristopiti k spovedi, ko zunaj spovednice čakajo ljudje v vrsti. Moj nasvet bi bil, da se kot verna mama ob pripravi na birmo svojega otroka dogovorite s svojim župnikom ali kaplanom za osebni pogovor.
Samo v odkritem in temeljitem pogovoru je mogoče ugotoviti različne razsežnosti nastale situacije in nato najti rešitev, ki bi bila v skladu z Božjim učenjem in določbami občestva Cerkve. Tudi na vprašanje o “življenju v grehu” bi bilo mogoče bolj jasno spregovoriti po takšnem pogovoru. Gotovo je stanje, kot ste ga skopo opisali v vprašanju, objektivno grešno stanje, ker nasprotuje jasno razodeti Jezusovi želji, da kristjan svoj zakon živi kot zakrament; enako ni v skladu z učenjem Cerkve, ki je Kristusovo skrivnostno telo v zgodovini in je vsak krščen vključen vanj ter zato poklican, da po “zakonih” tega telesa tudi živi. Načelno zato v takšnem stanju ni mogoče podeliti odveze in ne pristopiti k obhajilu. Koliko je pri tem osebne krivde, odgovornosti, pa iz povedanega o navedenem primeru ni mogoče razbrati. Ne nepomemben bi bil tudi podatek, zakaj partner nasprotuje sklenitvi (zakramenta) zakona.
Kajti ni enako, ali je kristjan ali ne; ali je morda neveren ali drugače veren … Vse to lahko vpliva na iskanje rešitev v takšnih primerih in duhovnik je usposobljen za takšno razločevanje. Zato bi bilo smiselno, če bi se pogovora vsaj delno udeležil tudi partner, oče otroka.
Ker sklepam, da živita skupaj zaradi ljubezni in da oba ljubita tudi svojega otroka, bi mogel sklepati, da naj bi takšna pripravljenost obstajala, kajti kdor nekoga ljubi, ne more enostavno ignorirati najglobljih želja ljubljenega, ampak bo storil vse, kar je v njegovi moči, da mu bo ustregel, če ne gre za kaj slabega. Sicer se mi pa zdi vprašljiv prvi del ugotovitve.
Na vprašanje, ali je nesmiselno v takšnih primerih, ko se bo enako življenje nadaljevalo, “iti k spovedi”, bi odgovoril, da je k spovedniku vedno dobro stopiti, tudi v primeru, da se že naprej ve, da odveze ni mogoče dobiti. Tudi v takšnih primerih je pogovor o lastnem življenju lahko vedno koristen, kakor tudi reden obisk maše, čeprav brez obhajila. Saj v Svetem pismu najdemo spodbude, naj drug drugemu priznavamo grehe in drug za drugega molimo. Ker ima Bog tudi svoja pota, ki jih mi vedno ne poznamo, lahko vse to privede tudi do nepričakovanih sprememb situacije.
Vse vernice in vernike, ki so v podobnih situacijah kot v vprašanju naveden primer – in vem, da jih ni malo, bi spodbudil, da prosijo domačega duhovnika ali za začetek kakšnega drugega, ki ga morda bolje poznajo, za duhovni pogovor o takšnih in podobnih vprašanjih.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

1. april: Velikonočni ponedeljek. Maši bosta ob 8h in 11h.
Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

3. april: Praznujemo obletnico ustanovitve župnije na Fužinah. Zvečer ob 19h bo slovesna sveta maša, ki jo bo vodil upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Lepo povabljeni vsi župljani in tisti, ki ste nekdaj tu živeli. Po maši bomo pripravili pogostitev za vse. V ta namen lahko ta dan ali predhodno prinesete kaj od »velikonočnega žegna« ali pecivo.

4. april: Po maši bo v cerkvi izpostavljeno Najsvetejše do 22h za osebno molitev.
Po maši je v dvorani sestanek Karitas.

5. april: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.
Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

7. april: V župniji bomo ob 8h obhajali dan bolnikov in ostarelih. Med mašo bo tudi podelitev zakramenta bolniškega maziljenja. Na to se pripravite s sveto spovedjo, za kar je potreben predhoden dogovor z župnikom. Po maši bomo pripravili agape za vse udeležence. Ob 16h bo maša tudi v DSO Fužine.

12. april: Srečanje birmancev in njihovih družin z nadškofom bo ob 18h v cerkvi. Lahko prisostvujete tudi drugi župljani. Med mašo bo nadškof spovedoval. Po maši pa bo imel srečanje z vsemi župljani, kjer imate priložnost, da sporočite svoja mnenja o življenju župnije.

15. april: Ob 19.30 ima srečanje nova zakonska skupina.

19. april: Ob 18h bomo imeli v cerkvi spoved za letošnje birmance.

20. april: Škofijsko srečanje družin. (glej poseben članek)

21. april: Ob 8h bo v cerkvi slovesnost svete birme. Maša bo tudi ob 11h.

25. april: V dvorani bo ob 20h ponovitev potopisne predstavitve vzpona na Kilimandžaro.



1. april: Velikonočni ponedeljek. Maša bo ob 9h.

3. april: Na Fužinah je praznovanje obletnice ustanovitve župnije. Ob 19h sv. mašo vodi upokojeni beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Po maši pred cerkvijo agape za vse udeležence. Lepo povabljeni tudi župljani iz Most.

5. april: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

8. april: Po maši bo srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Kantavtor Bor Seušek bo predstavil svojo interpretacijo psalmov in drugih svetopisemskih molitev. Njegov nastop je zelo zanimiv in sporočilen. Lepo povabljeni vsi župljani.

9. april: Po maši je srečanje bralske skupine.

16. april: Po maši je srečanje biblične skupine.

18. april: Ob 19h je srečanje nove zakonske skupine.

19. april: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

20. april: Škofijsko srečanje družin. (glej poseben članek)

25. april: Ob 18h bo v cerkvi prva sveta spoved za prvoobhajance in priložnost za spoved za družinske člane in druge župljane.

5. maj: Prvo sveto obhajilo. Maša bo samo ena ob 11h. Lepo povabljeni, da praznujemo skupaj z družinami prvoobhajancev.