04.04.2024

Praznovanje župnijskega rojstnega dne

03.04.2024 smo praznovali 36 let naše župnije - župnija Vstali Jezus Ljubljana - Fužine. Med nami v gosteh je bil Stanislav Hočevar, upokojeni beograjski nadškof, ki je tudi vodil maševanje.
Kot se za tak dogodek spodobi, smo imeli slovesno sveto mašo in po njej agape.
Bilo je zelo lepo, saj smo praznovali v velikonočni osmini. Kako deluje Božje delovanje smo videli in slišali na lastne oči - evangeljski odlomek ni bil posebej izbran. In bil je ravno odlomek Lomljenje kruha razodene Jezusa, katerega vitraž imamo tudi v naši cerkvi.

Župnik Simon Kvaternik je v uvodnem pozdravu pozdravil mašnika ter orisal kratko zgodovino naše župnije. (spodaj prepis)

Gospod nadškof Stanislav Hočevar, dobrodošli v naši župnijski cerkvi Vstalega Jezusa na Fužinah, ki danes praznuje 36 letnico ustanovitve in posvetitve tega bogoslužnega prostora.
Zbrali smo se k mašni daritvi v hvaležnosti za vse milostne darove in trenutke, ki smo jih v tem obdobju obstoja naše lastne župnije prejeli. Hvaležni smo za našega prvega župnika Janeza Riharja, ki je imel v tistih časih pogum in navdih za ustanovitev nove župnije in izgradnjo tega pastoralnega centra. To je bil izredno korajžen podvig. Molimo za njega, da mu Bog v starosti in bolezni nakloni moč in tolažbo.
Hvaležni smo tudi za pokojnega župnika Milana Grdena, ki je svoje sposobnosti in energijo vložil v izgradnjo župnijskega občestva in podpiral številna mala občestva ter ustanavljal nova.
V vsem tem času so bili tu še drugi duhovniki, kaplani in duhovniki pomočniki, ki so sodelovali v župnijskem občestvu – saj so bile tedaj take okoliščine. Na začetku župnije je bilo občestvo veliko, veliko otrok, veliko živahnosti. Število aktivnih župljanov se je v zadnjih 20 letih zmanjšalo. Nekatere družine so se odselile, veliko župljanov je že dokončalo tek zemeljskega življenja, nekateri pa se še vedno priseljujejo in vraščajo v našo župnijo. Na tem področju je veliko dinamike in izziv, da b bili odprti in širokega srca.
Ves čas obstoja se je iskalo možnosti za izboljšanje pogojev delovanja. Dolgo je tlela želja, da bi zgradili novo cerkev. Sedaj smo v postopku izdelave načrtov za preureditev obstoječe. To bo za vse nas nov velik izziv. Še večji in bolj trajen izziv pa je, kako izpolnjevati poslanstvo Cerkve v tem konkretnem, vse bolj misijonarskem okolju.
Vse naše zahvale, lepe spomine, naše molitve in prošnje, položimo pred Gospoda, ki nas je danes zbral pri tem prazničnem bogoslužju.

Kako pa smo praznovali leto prej (2023), pa si lahko ogledate tukaj, na tej povezavi .

ELP