04.05.2024

Maj 2024 List župnij Ljubljana Moste in Fužine – JEZUSOVA DRUŽINA

ŠMARNICE

Z razlogom se oziramo na letošnje šmarnice: zdijo se kot neverjetna zgodba Božje sestavljanke, ki jo izrisujejo številni kraji, osebe, vojne, politični sistemi, predvsem pa stalna revščina in uboštvo. V življenju salezijanskega misijonarja Andreja Majcna se kakor po čudežu pokrivajo in ujemajo številni dogodki in datumi, tako kot na primer njegov rojstni in smrtni dan.
Njegovo zgodbo je v obliki vsakodnevnih zgodb otrokom in mladim približala publicistka Barbara Kastelic, ki jih bomo lahko prebirali ali slišali v letošnjem šmarničnem branju, ki ga priporoča tudi Slovenski katehetski urad.
Salezijanski predstojnik Marko Košnik je v uvodu med drugim zapisal: »Predlog o šmarnicah o salezijanskem misijonarju Andreju Majcnu je padel na plodna tla avtorice letošnjih šmarnic. 120 let je od Majcnovega rojstva (1904), 25 let od njegove smrti (1999), 100 let od njegovega prihoda na Rakovnik (1924). Življenje Andreja Majcna je predstavljeno v živih slikah vsakdanjega okolja. Ni idealizirano, ampak zelo navadno, kakor ga živimo tudi mi. Pred nami se odvijajo stvari, ki se zdijo na trenutke celo nepomembne. Mogoče bi pričakovali več znamenj nadnaravnega. Toda tudi najmanjša stvar lahko postane pomembna za Majcnovo nadaljnjo pot. Vsakdanja svetost, zakaj pa ne? Mar ni svetništvo ravno v tem, da se iz vsakdanje navadnosti počasi razkriva tančica Božjega delovanja? Majcnova zgodba je predstavljena kakor zelo napeta partija šaha. Bolj kot v premikanju figur po igralni plošči uživamo v nepredvidljivih in daljnovidnih potezah igralcev. Božja previdnost z vsako novo potezo razkriva sveto strategijo in smisel storjenih premikov, od prve pa vse do zadnje poteze.«
Avtorica Barbara Kastelec dodaja, da se je z likom salezijanskega misijonarja Božjega služabnika Andreja Majcna srečala v domači župniji Ljubljana Rakovnik, kjer je deloval zadnja leta življenja. »Njegova življenjska pot je podobna zgodbam filmskih superjunakov,« je zapisala v eni od kolumen v tedniku Družina.
»Le strmimo lahko ob konkretnih delih ljubezni, polnih Božje previdnosti, ki jih je namenil najbolj zapostavljenim otrokom na Kitajskem in v Vietnamu. Ob branju njegovih dnevnikov pa me je osupnilo, kako se je tudi v visoki starosti vadil v potrpežljivosti, si izbiral manj udobja in stik z ljudmi z manj prijetnimi značaji. Zdi se, da tudi rakovniška župnija in salezijanska skupnost še živita vesel odsev tega, da je tam živela svetniška osebnost«, še dodaja Barbara Kastelec. Letošnje šmarnice nam stvarno približajo podobo misijonarja in Božjega služabnika Andreja Majcna ne le za občudovanje, ampak predvsem za spodbudo v naši praksi vere in v priporočanju po konkretnih namenih. Milosti se dogajajo, če imamo vero. In o tem priča že samo dejstvo nastanka teh šmarnic.
»V imenu salezijancev izražam veliko hvaležnost in iskreno zahvalo avtorici ter vsem, ki so omogočili, da čudovita zgodba o Majcnu, svetniku današnjega časa, osvoji srca številnih otrok, mladih, družin in vseh, ki nosimo v sebi upanje, veselje in željo po svetosti,« zaključuje uvodno besedo v letošnjih šmarnicah inšpektor Marko Košnik.
Šmarnice je izdala salezijanska založba Salve.
(preneseno iz: https://donbosko.si/)

BIRMANCI O BIRMI

Na pripravah za birmo mi je bilo dobro in takrat sem pri maši bolj poslušal kot po navadi. Za srečanje s škofom me ni bilo strah in potem tudi dejansko sploh ni bilo hudo. Birma je bila zelo dobra in so jo pohvalili. (Miha)
Bilo je zelo lepo. Zdelo se je krajše, kot je v resnici bilo. Piškoti so bili zelo dobri. (Rok)
Meni se je birma zdela zelo dobra. Zelo me je bilo strah srečanja s škofom, nato pa se je izkazalo, da je bilo zelo dobro in je bil škof v resnici zelo prijazen. Pred branjem zahvale me je bilo zelo strah, sploh zaradi tega, ker je bila zelo polna cerkev. (NN)
Bilo je zanimivo. Dobro je bilo hodit na devetdnevnico. Škof je imel dobro pridigo. Na splošno je bilo super. (Ambrož)
Birma se mi bo v spomin zapisala kot zanimiv dogodek. Med sv. mašo sem se dobro počutila in potek se mi je zdel super. Izbor glasbe mi je bil všeč, saj so bile tudi pesmi takšne, da smo jih večinoma poznali. Priprave so se mi zdele organizirane in sproščene. (Zala)
Bilo je super. Zelo dobro smo peli. Na devetdnevnici je bilo tudi zelo vredu. (Vita)
Vsak dan hoditi k maši je bilo zanimivo in srečanje s škofom je bilo lepo. Pred birmo me je bilo najbolj strah branja in pesmi so mi bile zelo všeč. Vsa birma je bila zelo lepa in slovesna in vsi so se zelo potrudili pri pripravi. (Mojca)
Na birmi je bilo zelo dobro. Pred birmo sem bila zelo nervozna, a v ponedeljek po birmi sem bila žalostna, da je že konec. Tudi devetdnevnica pred birmo je bila zelo zanimiva. (Lana)
Če bi lahko, bi celo birmo še enkrat podoživela, ker sem res zelo uživala in je vse prehitro minilo. Pred mašo sem bila nekoliko nervozna, ampak sem kmalu ugotovila, da brez razloga. Srečanje s škofom je bilo zelo sproščeno in prijetno. Škof je bil prijazen in je imel zelo dober govor, tako da sem ga z veseljem poslušala. (Lara)
Zelo bi se zahvalila za to čudovito doživetje in bližnje srečanje s Svetim Duhom. Navdušena sem bila nad pridigo, ki me je zelo navdihnila. Najbolj pa sem uživala, ko smo peli pesmi in ko sem prvič v življenju prebrala berilo. Zelo rada bi pohvalila vse sodelujoče pri pripravi dekoracije, hrane, okrasitve… Hvala za nepozaben dan. (Veronika)
Čas, ki sem ga preživela, je bil super. Zelo me je bilo strah srečanja s škofom, ampak je bilo potem mirno. Bil je zelo prijazen. Maša je šla prehitro mimo. Bil je lep dogodek in sem bila vesela. (Klara)

DUHOVNE VAJE ZA ZAKONCE

Letos jeseni bomo zopet organizirali duhovne vaje za zakonske pare. Imeli jih bomo v domu duhovnih vaj v Kančevcih od petka 18. oktobra do nedelje 20. oktobra. Sedaj še ni dogovorjeno, kdo jih bo vodil. Vabim vse zakonce iz obeh župnij, da si ta termin rezervirate.

LAMBERT EHRLICH

V ponedeljek 13. maja bo gost na srečanju Skupnosti sv. Jožefa v Mostah dr. Janez Juhant, duhovnik in teolog, ki je nedavno izdal knjigo o v Ljubljani umorjenem duhovniku Lambertu Ehrlichu . Knjiga je celovit prikaz osebnosti Lamberta Ehrlicha (1878–1942) ter njegovega vsestransko bogatega delovanja v Cerkvi in družbi na Koroškem in v Sloveniji. Deloval je kot duhovnik, profesor, veroslovec, misijonar, socialni in narodno- politični delavec. Odlikujejo ga izjemna sposobnost, treznost, preudarnost in človeška bližina pri presoji problemov ter zmožnost vključevanja različnih ljudi pri iskanju najprimernejših rešitev za narod in Cerkev.
Profesor Juhant bo ob 18h vodil sveto mašo za vse umorjene Slovence med in po drugi svetovni vojni. Vsi župljani ste lepo povabljeni na to srečanje.

OBVESTILA – Ljubljana Fužine

2. maj: Po maši bo v cerkvi izpostavljeno Najsvetejše do 22h za osebno molitev.
Po maši je v dvorani sestanek Karitas.

3. maj: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

5. maj: Ob 16h bo maša tudi v DSO Fužine.

6. maj: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

9. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. Maša bo zvečer ob 19h.
Ob 20h bo v Marijini dvorani v Mostah predvajanje prvega dela filma o sv. Bakhiti, kot priprava na tridnevno romanje, ko bomo obiskali tudi njen grob.

20. maj: Ob 19.30 ima srečanje nova zakonska skupina.

23. maj: Ob 20h bo v Marijini dvorani v Mostah predvajanje drugega dela filma o sv. Bakhiti.

24. maj: Ob 20h je srečanje 4. zakonske skupine.

26. maj: Skavtske obljube – Dobrova pri Ljubljani ob 13h.

30. maj: Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Maša in procesija bo ob 19h.

31. maj: Zaključek šmarnic.

31. maj – 2. junij: Župnijsko romanje v svetišča severne Italije.



OBVESTILA – Ljubljana Moste

3. maj: Župnik bo obiskal bolnike po domovih.

5. maj: Prvo sveto obhajilo. Maša bo samo ena ob 11h. Lepo povabljeni, da praznujemo skupaj z družinami prvoobhajancev.

6. maj: Ob 17h bo imel nadškof Stanislav Zore v cerkvi srečanje z letošnjimi birmanci. Povabljeni tudi starši, sorodniki in botri birmancev, ter ostali župljani.
Med mašo ob 18h bo nadškof spovedoval.
Po maši bo posebno srečanje nadškofa z vsemi člani naše župnije. Vabim vse, da izkoristite to možnost pogovora z nadškofom, da izrazite svoje poglede na dejansko stanje v župniji in podate svoje vizije za prihodnost.

6. – 10. maj: Duhovna priprava za birmance in njihove družine. Vsak dan ob 18h bo maša in priprave na birmo.

9. maj: Praznik Gospodovega vnebohoda. Maša bo zvečer ob 18h. Po maši imajo birmanci sv. spoved.
Ob 20h bo v Marijini dvorani predvajanje prvega dela filma o sv. Bakhiti, kot priprava na tridnevno romanje, ko bomo obiskali tudi njen grob.

11. maj: Ob 10h bo slovesnost svete birme.

12. maj: Pri maši ob 9h bo tudi podelitev zakramenta bolniškega maziljenja. Vabimo vse bolnike, invalide in ostarele, da se udeležite tega srečanja. Župljani poskrbite za prevoz do cerkve, za organizacijo maše in pogostitve po njej.

13. maj: Danes je srečanje Skupnosti sv. Jožefa. Najprej se udeležimo svete maše ob 18h, ki jo bo vodil današnji gost, duhovnik in predavatelj dr. Janez Juhant, in bo posvečena vsem umorjenim v drugi svetovni vojni in po njej. Po maši nam bo profesor predstavil svojo knjigo o Lambertu Ehrlichu, oziroma njegovo življenje in pomen za slovenski narod.

14. maj: Po maši je srečanje bralske skupine.

16. maj: Ob 19h je srečanje nove zakonske skupine.

17. maj: Ob 20h je srečanje 2. zakonske skupine.

21. maj: Po maši je srečanje biblične skupine.

23. maj: Ob 20h bo v Marijini dvorani predvajanje drugega dela filma o sv. Bakhiti.

30. maj: Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Maša in procesija bo ob 18h.

31. maj: Zaključek šmarnic in srečanje nekdanjih in sedanjih pevcev župnijskega pevskega zbora. Maša bo ob 19h. Po maši ste vsi pevci povabljeni na zakusko in druženje.

31. maj – 2. junij: Župnijsko romanje v svetišča severne Italije.